A WHO a majomhimlő terjedésére figyelmeztet a fesztiválszezon ideje alatt, a továbbterjedés lehetősége  kifejezetten nagy Európában - idézi a szervezetet a Der Standard.

Az elkövetkező hónapok nagy zenei rendezvényei során ugyanis kifejezetten nagy esély van arra, hogy szexuális érintkezések során a betegség elterjedjen. Bár eddig sok esetet szexuális tevékenységhez kötöttek, fontos megjegyezni, hogy a vírus egyéb szoros érintkezések során is terjedhet.

A WHO szerint a járvány Európában már április közepén elkezdődött. Ez a valaha jelentett legnagyobb és földrajzilag legelterjedtebb majomhimlőjárvány a nyugat- és közép-afrikai endémiás területeken kívül. 

Mivel a vírus nem terjed ugyanúgy, mint ahogy a koronavírus-járvány, a jelenlegi ismeretek szerint ezért nem szükséges olyan kiterjedt lakossági szintű intézkedésekre, mint a koronavírus esetében.

A WHO szerint még nem biztos, hogy teljesen meg lehet fékezni a majomhimlő terjedését. Ehhez a fertőzéseket csökkenteni kell, például egyértelmű kommunikációval, a fertőzöttek elkülönítésével és a kontaktok hatékony felkutatásával.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, Magyarországon egy 38 éves férfinál regisztrálták először a majomhimlőt.  A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene.