A WHO biokémiai biztonsággal foglalkozó szakértői szerint az orosz csapatok Ukrajnába való bevonulása és a városok bombázása növelte a betegséget okozó kórokozók kiszabadulásának kockázatát, ha bármelyik ilyen létesítmény megsérülne. A világszervezet ezért azt kéri az ukrán kutatóktól és hatóságoktól, hogy pusztítsák el a tárolt víruspatogéneket, mielőtt egy új járvány indulna el – tudta meg a Reuters.

Sok más országhoz hasonlóan Ukrajnában is vannak közegészségügyi laboratóriumok, amelyek azt vizsgálják, hogyan lehet csökkenteni az állatokat és az embereket egyaránt veszélyeztető betegségek – például a Covid-19 – veszélyeit. A laboratóriumok működését eddig az Egyesült Államok, az Európai Unió és a WHO támogatta.

A Reuters kérdéseire válaszolva az Ukrajnával az orosz invázió előtt és alatt végzett munkájáról a WHO e-mailben azt írta, hogy több éve együttműködik az ukrán közegészségügyi laboratóriumokkal olyan biztonsági gyakorlatokat kidolgozva, amelyek segítenek megelőzni a "kórokozók véletlen vagy szándékos kibocsátását".

"E munka részeként a WHO határozottan ajánlotta az ukrán egészségügyi minisztériumnak és más felelős szerveknek, hogy semmisítsék meg a nagy veszélyt jelentő kórokozókat, hogy megelőzzék azok esetleges kiszabadulását" - közölte az ENSZ felügyelet álló WHO.

A szervezet nem közölte, mikor tette meg az ajánlást, és azt sem, milyen típusú kórokozókat vagy toxinokat tárolnak az ukrán laboratóriumokban. Az ügynökség arra a kérdésre sem válaszolt, hogy az ajánlásokat betartották-e.

Semmi köze az orosz álhírekhez

Szerdán Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője megismételte azt a régóta hangoztatott állítást, hogy az Egyesült Államok biológiai harcászati laboratóriumot működtet Ukrajnában, amit Washington és Kijev többször is cáfolt. Zakharova szerint az orosz erők által Ukrajnában feltárt dokumentumok "a katonai biológiai programok bizonyítékainak eltüntetésére irányuló sürgős kísérletet" mutatnak a laboratóriumi minták megsemmisítésével.

Az oroszok az állami tévében egyenesen azt állították, hogy egy szlávokra veszélyes vírust tenyésztettek az amerikaiak, amit galambokkal akartak elterjeszteni Oroszországban, hogy járványt okozzanak a nép körében. A csak szlávokat támadó vírusról szóló orosz álhírek negligálták azt a tényt, hogy az ukránok is szláv nép.

Az ukrán elnöki hivatal szóvivője csütörtökön ismét határozottan cáfolta az orosz vírusteóriát: "Ukrajna szigorúan tagad minden ilyen állítást". Az amerikai kormányszóvivők szintén határozottan cáfolták Zakharova vádjait, mondván, hogy Oroszország ürügyként használhatja állításait saját vegyi vagy biológiai fegyvereinek bevetésére.

A WHO közleménye nem tett utalást biológiai fegyverekre. Az ügynökség közölte, hogy minden felet arra ösztönöz, hogy működjenek együtt "a felmerülő kórokozók biztonságos és védett ártalmatlanításában, és szükség esetén kérjenek technikai segítséget" a szervezettől. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Oroszország kérésére összeül - közölték diplomaták -, hogy megvitassa Moszkva bizonyítékok nélkül előterjesztett állításait az Ukrajnában folytatott amerikai biológiai tevékenységről.

Az ukrajnai eseményekről szóló folyamatosan frissülő tudósításunkat itt követheti.