Még idén májusban jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, hogy egy új központot hoz létre Németországban a felmerülő pandémiaveszélyek megfigyelésére, a következő járvány megelőzésének reményében. "A vírusok gyorsan terjednek. De az adatok még gyorsabban mozognak" - mondta akkor a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a központ értelméről. Azt ígérték, hogy az új szervezeti egység gyorsan elemzi majd az adatokat, hogy világszerte megjósolja, megelőzze, felderítse a rizikófaktorokat, felkészüljön és reagáljon a kockázatokra

A létesítmény szeptember 1-re már el is készült. A WHO új központját a német kormány évi 30 millió euróval támogatja. Az intézmény feladata a járványok kialakulásának veszélyével kapcsolatos adatok minél szélesebb körű - a többi között az állategészségügyre, a klímaváltozásra és a demográfiára kiterjedő - gyűjtése és elemzése a megelőzés és a védekezés javítását szolgálva. A központban számos tudományág - például az adat-, és az orvostudomány - eredményeit és művelőit összefogva igyekeznek minél korábban előre jelezni a veszélyeket.

Angela Merkel német kancellár a világjárvány-, és járványügyi elemző központ (WHO Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence) megnyitóján kiemelte: a koronavírus-világjárvány rámutatott, mennyire fontos szervezet a WHO, mint globális közegészségügyi hatóság. Munkájának minőségét azonban az ENSZ tagállamainak támogatása határozza meg. "A WHO csak annyira lehet jó, amennyire a tagállamok engedik" - mondta a leköszönő kancellár.

Hasonlóan fogalmazott Jens Spahn német egészségügyi miniszter is, aki kiemelte a bizalom jelentőségét, és felszólította Kínát, hogy tegye a nemzetközi közösség számára átláthatóvá az új koronavírus (SARS-CoV-2) eredetéről folytatott vizsgálatokat.

El kell elérni, hogy "jobban fel legyünk készülve a jövőbeli járványokra és világjárványokra" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy ehhez elengedhetetlen a globális tudományos együttműködés.

A kancellár kifejezte elismerését a rendezvény egyik díszvendége, a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen védő egyik első vakcina, a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett oltóanyag hatásmechanizmusának kidolgozása révén világhírű Karikó Katalin munkássága iránt, aláhúzva, hogy "lenyűgöző" a magyar tudós egész életútja.

Karikó Katalin a mások mellett a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz részvételével tartott rendezvényen hangsúlyozta, hogy az új intézetnek fontos szerepe lehet a szakértők, kutatók közötti közvetlen párbeszédben is. Mint mondta, a járvány miatti lezárások azt is megmutatták, hogy a tudományos munkához is nélkülözhetetlenek a személyes kapcsolatok, találkozások.