Az indulását június elején bejelentő Hogan hivatalos nyilatkozatában elmondta, hogy az Európai Uniónak számos olyan kihívással kell most szembenéznie, mint a koronavírus-válság utáni helyreállás, kereskedelmi viták az Egyesült Államokkal, a Kínával fenntartott diplomácia kapcsolatok, valamint a Nagy-Britanniával kötendő, Brexit utáni megállapodás.

"Az EU kereskedelmi politikájához e kihívások tükrében teljes elkötelezettség szükséges, ezért úgy döntöttem nem indulok a WTO igazgatói tisztségéért" - jelentette ki, hozzátéve hogy EU-s biztosként továbbra is konstruktívan kíván együttműködni a világszervezettel, a kölcsönös célok elérése érdekében.

A Kereskedelmi Világszervezet éléről megbízatása lejárta előtt egy évvel, augusztus 31-én családi okok miatt távozik a jelenlegi igazgató, a brazil Roberto Azevedo.

Az afrikai országok kormányai azt hangoztatják, rég eljött az ideje annak, hogy soraikból kerüljön ki a szervezet új vezetője. A lehetséges afrikai jelöltek között van Hamid Mamdou korábbi egyiptomi diplomata, a szervezet egyik részlegének igazgatója, illetve Ngozi Okonjo-Iweala, Nigéria korábbi pénzügyminisztere.