A szociáldemokrata pártnak, amely a kormánykoalíció vezető ereje, a vidéki városoknak még a negyedében sem sikerült megszereznie a polgármesteri tisztséget, a fővárosban, Szkopjéban is elvesztette azt – jelentette a helyi média, bár hivatalos eredmények még nincsenek.

Az önkormányzati választásoknak vasárnap volt a második fordulója. A kormányfő előre bejelentette, hogy ha pártja nem nyeri el a szkopjei polgármesteri tisztséget, akkor lemond - írta az MTI nyomán az Infostart.hu.

Zaev a bejelentése szerint felelősséget vállal pártja gyenge szerepléséért, és pártelnökségéről is lemond. Véleménye szerint nincs szükség előrehozott parlamenti választásokra, ugyanis a koalíciós pártok a törvény értelmében választás nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki legyen az új miniszterelnök.

Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali ellenzéki VMRO-DPMNE párt vezetője azonban kijelentette, hogy előrehozott választásokat kell tartani.

A szociáldemokraták vezette pártszövetség a tavalyi parlamenti választásokon csak kevéssel tudta legyőzni a VMRO-DPMNE-t, a 120 képviselői helyből 62 az övék.