Már arról tájékoztatják a lakosságot Zaporizzsja városában, valamint a térségben, hogy hogyan kell jódtablettákat szedni, valamint mi a teendő, ha nukleáris katasztrófa történne az ukrajnai atomerőműben. Az orosz erők március eleje óta, nem sokkal Ukrajna lerohanása után elfoglalták a tétesítményt, miközben az ukrán személyzet továbbra is üzemelteti azt. Az elmúlt hetekben a két ország egymást vádolta azzal, hogy tüzérséget alkalmaz a térségben – írja a Reuters.

A veszély ellenére az ENSZ nukleáris felügyeletének tisztviselői még mindig engedélyre vártak, hogy meglátogathassák a háború déli frontvonalán lévő erőművet. Oroszország korábban megígérte, hogy beengedi a nemzetközi megfigyelőket, de egyelőre nem tettek annak érdekében, hogy ez megtörténhessen.

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szerint az orosz csapatok az elmúlt 24 órában ismét lőtték a komplexum területét, Ukrajna legnagyobb erőművét. "A károk megállapítása jelenleg is folyik" - írta az Energoatom a Telegramon közzétett közleményében.

Az oroszok az ukránokra mutogatnak

A moszkvai védelmi minisztérium szombaton azzal vádolta az ukrán erőket, hogy 24 óra alatt háromszor is lőtték az erőműkomplexumot. Közleményükben azt írták, hogy 17 lövedéket lőttek ki, négy pedig egy olyan épület tetejét találta el, amelyben "168 darab amerikai Westinghouse nukleáris üzemanyagot tároló szerelvényt" állomásoztatnak. Állítják, hogy további 10 lövedék a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolására szolgáló létesítmény közelében robbant fel, három pedig a friss nukleáris fűtőelemek tárolására szolgáló épület közelében. A közlemény szerint az erőmű sugárzási helyzete továbbra is normális.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy a zaporizzsjai atomerőműben továbbra is "nagyon kiélezett" a helyzet, miután a hat reaktorból kettőt visszakapcsoltak a hálózatra, miután a lövések miatt először lekapcsolták az atomerőművet csütörtökön. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi csütörtökön azt mondta, hogy az ENSZ-ügynökség "nagyon-nagyon közel van" ahhoz, hogy tisztviselőket küldhessen az erőmű ellenőrzésére. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár ebben a hónapban felszólított arra, hogy vonják ki a katonai felszerelést és személyzetet az erőműből, hogy az ne legyen célpont.

Az Energoatom szombati közleménye szerint az erőműben dolgozókra "fokozott nyomás nehezedett" a valószínű látogatás előtt, hogy "elhallgassák a megszállók által az erőműben elkövetett bűncselekményekről és az erőmű katonai bázisként való használatáról szóló vallomásaikat".

A zaporizzsjai erőművel szemközti parton Nikopol és Marhanets városát szombat délután és este lövedékek találták el - közölte Jevhen Jevtusenko, Nikopol polgármestere a Telegramban.