Ilyen-olyan módon minden biztonsági alapelvet megsértettek. Nem hagyhatjuk, hogy ez így folytatódjon

- mondta Rafael Grossi, a szervezet vezérigazgatója.

A zaporizzsjai erőmű Európa legnagyobb atomerőműve. Március eleje óta az orosz csapatok tartják megszállva, átvéve az irányítást. Azóta a NAÜ többször is megpróbált szakértőket küldeni Zaporizzsjára, eddig sikertelenül. Ráadásul Ukrajna is ellenzi a NAÜ misszióját, mert Kijev véleménye szerint ez az orosz megszállás elismerését jelentené - írja a portál.

Életek és a megélhetés kerül veszélybe, mivel megsértik a NAÜ nukleáris biztonság és védelem hét pillérét. A zaporizzsjai atomerőműben a helyzet napról napra veszélyesebbé válik - mondta beszédében Rafael Grossi, hangsúlyozva, hogy az oroszok különböző módokon mind a hét elvet megsértették. Így azt, hogy "a nukleáris létesítmények fizikai integritását - legyenek azok reaktorok, üzemanyagtárolók vagy radioaktívhulladék-tárolók - fenn kell tartani" és azt is, hogy "minden biztonsági és védelmi rendszernek és berendezésnek mindig teljes mértékben működőképesnek kell lennie."

Az ukrán Enerhoatom adatai alapján jelenleg mintegy ötszáz orosz katona van a létesítményben, továbbá nagy számú haditechnikai eszköz és robbanóanyag. Kijev több ízben jelezte, hogy az adott körülmények között nem tudja szavatolni a nukleáris biztonságot az erőműben.