Olyan titkos jelentésekről van szó, amelyek korábban nem szivárogtak ki, és a Discord üzenetküldő platformon terjedtek. Innen jutott hozzá a The Washington Post is. A most nyilvánosságra hozott információk részei a Pentagon-iratok néven ismert adatcsomagnak, amelyet a 21 éves Jack Teixeira osztott meg a közösségi médiában. Hitelességét a Pentagon nem vitatja.

A titkos iratokból többek között kiderül, hogy Ukrajna orosz falvak elfoglalására tett javaslatot, hogy kiszélesítse a befolyását Moszkvánál, egy olyan csővezeték lebombázását akarta elérni, amely NATO-tagállamba szállít orosz olajat, továbbá hogy nagy hatótávú rakétákat szerezne be, amelyekkel Oroszország határain belüli célpontokat támadhatna.

A The Washington Post beszámolt egy olyan feljegyzésről is, amely idén február közepén készült: a Julia Sviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes és Volodimir Zelenszkij közötti megbeszélést rögzítette.

Ezen Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a Barátság csővezetéket, mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, ami erősen az orosz kőolajra épül – idézte a vonatkozó dokumentum tartalmát az amerikai újság.

Ugyanakkor hozzátették: az ominózus beszélgetés részletezésénél az Egyesült Államok hírszerzési tisztviselői hangsúlyozták, hogy az ukrán elnök „a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg".

Ennek valószínűségét némiképp erősítheti, hogy ilyen típusú minősítés az amerikai kémektől nem kíséri azokat a beszámolókat, amelyekben Zelenszkij további merész katonai akciókat indítványoz, tehát ez alapján valóban egyedi kirohanásnak minősíthető – jegyezte meg a The Washington Post. 

Kovács Zoltán már üzent Zelenszkijnek

’How is it possible that Ukraine is plotting against a NATO country?′ (Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen sző terveket?) – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren azzal kapcsolatban, hogy amerikai hírszerzési iratok szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fontolgatta a lehetőséget, hogy felrobbantsák a Magyarországra vezető Barátság kőolajvezetéket.