Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedd délelőtt váratlanul jelentette be az orosz Védelmi Minisztérium, hogy csapataik egy része végzett a tervezet hadgyakorltokkal, és hazaindulnak állandó állomásaikra. Nem tisztázták, hogy a november óta gyűlő, egyes források szerint már 150 ezer főt számláló seregből hány katonát hívtak vissza, de se a NATO, se más nem tudta egyelőre megerősíteni, hogy az orosz készenlét csorbult volna.

Az állítólagos visszavonulás bejelentése előtt még szerdára prognosztizálták a lehetséges megszállás napját, emiatt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő február 16-át a nemzeti egység napjának nyilvánította, így Ukrajna talpig kék-sárgában várta a fejleményeket. Nemigen lehetett tudni mire virradnak, mivel az országot kedd este kibertámadás érte.

Az ukrán Védelmi Minisztérium weboldalát lelőtték, és két bank pénzkezelő rendszereit lassították a hekkerek. Az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ ugyan nem közölte nyíltan, hoy Oroszországot gyanúsítják, egy közleménybe azonban finoman utaltak rá. A Kreml természetesen szerdára tagadta, hogy bármi köze volna a támadáshoz.

Zelenszkij a BBC-nek nyilatkozott egy nyugat ukrajnai támaszpontról. 

Hogy őszinte legyek a valóságra reagálunk, és eddig semmilyen nyomát nem látjuk a visszavonulásnak.

Úgy gondolja minden normális ember arra számít, hogy lenyugszanak a kedélyek, de tisztában vannak a veszéllyel és csak azért nyugodtak, mert ez a konfliktus már jóval régebb óta tart. Azt is hozzátette, hogy ha tényleg elmennek a tankok, azt mindenki látja majd, nem csak a katonaság vagy a felderítők.

Brit-orosz adok-kapok

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint továbbra sem normális amit az oroszok az ukrán határvidéken művelnek. Az orosz csapatok támadási pozícióban vannak, szerinte senki sem kerít be egy országot a szárazföldi seregeid 60 százalékával, holmi hadgyakorlatozás kedvéért. James Heappey hétfőn a sky news interjújában még azt nyilatkozta Vlagyimir Putyin orosz elnökről, hogy utasítására "percek alatt" bombák robbanhatnak az ukrán városokban.

Az Egyesült Királyság külügyminisztere Liz Truss pénteken viharosnak mondható sajtótájékoztatót tartott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, mely után a brit parlament újabb felhatalmazást adott minisztereinek, hogy szankciókat vessenek ki a hazájukban is megtelepedett orosz oligarchákra. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a szankciók készen állnak, de Lavrov szerdán arra figyelmeztette a szigetországot, hogy "válaszcsapásra" számíthatnak, ha bevezetik őket,