Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön este az EU-csúcson is felszólalt videón keresztül, Európa vezetőihez fordulva köszönetet mondott több országnak, de arról is beszélt, hogy a szankciók kicsit később érkeztek, mint kellett volna. 

Zelenszkij beszédében összefoglalta, hogy milyen károkat okoz az egy hónapja indult orosz agresszió, megemlítve a Csernobilt ért támadást, a civil áldozatokat, a mindennapi szenvedéseket - tudósított a 444.hu. Majd felsorolta az őket támogató országokat, Magyarországot a végére hagyta, és Orbán Viktorhoz szólva jóval keményebb hangot ütött meg:

„Magyarország... Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell eldöntenek, kivel vagytok, szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is. De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.

Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek. És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el.

És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.”

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.


Az ukrán elnök szavaira Orbán Viktor péntek hajnalban a sajtófőnökén keresztül reagált:

"Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel.”
Havasi szerint Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. „Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.”

Nem küldünk, jobb a békesség
"Ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra.” Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, „mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik”.
Rezsicsökkentés
A közlemény szerint „a kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát. A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik.” A sajtófőnök hozzátette, hogy a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból - véli Havasi. (Az EU nem is tervezi az orosz gáz azonnali leállítását, hiszen az uniós felhasználás több mint 40 százalék - a szerk.)
„Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra” - idézte Havasi közleményét a 444.hu.