Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán államfő közösségi oldalakon közzétett videójában - melyet az MTI szemlézett először - arról beszélt, hogy a támadást szándékosan időzítették a reggeli csúcsforgalom idejére, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzák. - "Ez egy kemény reggel. Terroristákkal van dolgunk" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy "pánikot és káoszt akarnak, el akarják pusztítani az energiarendszert".

A "rakéták tucatjaival" és iráni Sahíd típusú drónokkal végrehajtott csapások északról délre és keletről nyugatra vették célba az országot, Kijevet, valamint Hmelnickij, Lviv, Dnyipro, Vinnicja, Zaporizzsja, Szumi, Harkiv vagy éppen Zsitomir térségét eltalálva. Zelenszkij a Kijev belvárosában, de a szabadban forgatott videóban arról beszélt, hogy lehetségesek átmeneti áramkimaradások.

"Az ellenség azt akarja, hogy féljünk, azt akarja, hogy az emberek elmeneküljenek, de mi csak előre mehetünk, és ezt a csatatéren is megmutatjuk" - tette hozzá, egyben felszólította az ukránokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Ahogyan azt lapunk korábban megírta: Oroszország hétfő reggel 75 rakétával támadta Ukrajna több városát. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta erről, hogy az ukrán légvédelem a támadás során 41 rakétát tudott megsemmisíteni. Hozzátett: Oroszország harci drónokat is bevetett. A hatóságok közlése szerint legalább nyolcan meghaltak, 24-en megsebesültek az ukrán fővárosban; a  legtöbb becsapódás a főváros központjában volt.

Bekérették az orosz nagykövetet

Chisinauban bekérették a moldovai külügyminisztériumba az orosz nagykövetet, miután az Ukrajnára kilőtt orosz rakéták közül több megsértette az ország légterét. - "A Fekete-tengerről, orosz hadihajókról Ukrajnára ma reggel kilőtt három manőverező robotrepülőgép áthaladt Moldova légterén. Utasítást adtam, hogy az orosz nagykövetet kéressék be a minisztériumba, hogy magyarázattal szolgáljon" - írta ki a Twitterre Nicu Popescu, az ország külügy- és európai integrációs minisztere.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök beszámolója a szerint nyolc régióban és a fővárosban, Kijevben 11 infrastrukturális létesítményt rongáltak meg az orosz csapások. "Most egyes területek el vannak vágva. Fel kell készülni a világítás, a vízellátás és a kommunikáció átmeneti szünetelésére" - íta a Telegramon.

Kijevben a metróforgalom részben leállt, mivel az állomásokat óvóhelyekké alakították át. Vitalij Klicsko polgármester szerint a városközpontban a gépjárműforgalom is akadozott. A nyugat-ukrajnai Lvivet (Lemberg) ért orosz csapás miatt hétfő reggel szünetelt az áram- és melegvíz-ellátás.