Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nullaeurós bankjegyet már számos országban kibocsátottak - a régióban például Csehországban -, ehhez a körhöz novemberben csatlakozik Lengyelország is. A bankjegyet a Varsói Gyűjtői Tőzsde internetes oldalán lehetett először megnézni - derül ki a Rzeczpospolita beszámolójából. A papírpénz bemutatja a varsói Királyi Várat és a Zsigmond oszlopot, de látható rajta az unió zászlaja is.

Noha csak gyűjtői funkciója van, olyan biztonsági elemekkel látták el, mint amilyenek a forgalomban lévő uniós bankjegyeket védik. Például hologram, vízjegy, mikronyomtatás és UV-védelmi elemek is találhatók rajta. Ezeket a francia Oberthur értékpapírnyomdában készítették, amelyben igazi euróbankjegyek is nyomtatnak. Bár az érdeklődés nagy, csak 5000 példányt adnak el a 15 zlotyba (1100 forint) kerülő nullaeurósból.

Hasonló bankjegyet már számos helyen kiadtak, általában valamilyen fontos történelmi, kulturális eseményre, kiemelkedő személyiségre emlékeztetik vásárlóikat vagy turisztikai attrakciót reklámoznak. Az első nullaeurós 2015-ben jelent meg Franciaországban. Ezek a bankjegyek mindenütt hatalmas népszerűségnek örvendenek.