Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója szerint ésszerű egyszerre kezelni az éghajlatváltozás és az adósságválságok problémáját, így az IMF tagjai csütörtökön határozottan támogatták az Alap nagyobb szerepvállalását a klímaváltozás elleni harc kérdésében.

"Amikor szembesülünk ezzel a kettős válsággal - az országokra nehezedő adósságnyomással és az éghajlati válsággal, amelynek sok alacsony jövedelmű országot tesz nagyon, nagyon sebezhetővé -, akkor van értelme a célok ilyen egységére törekedni" - mondta Georgieva. 

"Más szavakkal, a zöld adósságcserék hozzájárulhatnak a klímabarát beruházások finanszírozásához. Lehetőséget teremtenek arra, hogy megkönnyítsék a gyors [gazdasági] talpra állást a fejlődő országokban ”- jelentette ki a Reuters szerint az IMF irányítóbizottságának ülése után.

A Világbank és az IMF egy olyan platform elindítását tervezi, amely tanácsot ad a szegény országoknak az éghajlatváltozással és a természetvédelemmel kapcsolatos beruházások finanszírozások esetében, mindezt úgy, hogy az ilyen kiadásokat összekapcsolhatják az adósságcsökkentéssel. A két intézmény azt is közölte, hogy a kidolgoznak egy keretrendszert annak érdekében, hogy összekapcsolják az adósságcsökkentést az országok zöld, rugalmas és inkluzív fejlesztésbe való befektetési terveivel, vagyis a GRID-vel.

Georgieva megerősítette, hogy az Alap együttműködik majd a Világbankkal, megjegyezve, hogy a Covid-19 járvány rosszabb költségvetési helyzetet teremtett sok országban az államadósság növekedése is akadályozza egyes országok tiszta energiára való átállását. A nehéz helyzet beszűkíti az élővilág védelmének vagy az éghajlati hatásokra való felkészüléshez szükséges infrastrukturális változtatások lehetőségeit is. .

"Együtt fogunk működni a Világbankkal, és COP26-ig  (az Egyesült Nemzetek Klímaváltozási Konferenciájáig) kidolgozzuk ezt a lehetőséget" - mondta, hozzátéve, hogy a hitelezők és az adósok dolga lesz eldönteni a feltétleket. A COP26 a tervek szerint november 1. és 12. között lesz.

Az adósságcsere hagyományos esetekben azt jelenti - nagyon leegyszerűsítve -, hogy ha egy adós ország fizetésképtelen, akkor a hitelezővel megegyezhetnek arról, hogy a korábbi lejárt kötvényeket, állampapírokat magasabb kamattal, hosszabb időre újrakötik. 

Ferenc pápa az IMF és a Világbank találkozója előtt azt kérte, hogy a hitelezők engedjék el a fejlődő országok adósságának legalább egy részét.