Az európai uniós úgynevezett "Next Generation EU" helyreállítási alapokból Ausztria 3,5 milliárd eurót kap, melynek egy része közvetlen támogatás, másik része pedig hitel.

"Ausztria ambiciózus tervet nyújtott be, melynek alappilléreit jövőorientált, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, klímabarát beruházások képezik. Az osztrák helyreállítási csomag - amellett, hogy túlteljesíti a szigorú követelményeket - egy jobb jövőt teremt nemcsak Ausztria, de általánosságban az Európai Unió számára is" - fogalmazott a bizottsági elnök az MTI szerint.

A programban szereplő reformok megvalósításával Ausztria megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból, és versenyképesebbé, a lehetséges jövőbeni válságokkal szemben ellenállóbá válik majd.

Mint mondta, ha az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyja a tervezetet, a támogatás folyósítása júliusban megkezdődhet, így 450 millió euró már a nyár folyamán megérkezhet Ausztriába. Amint a beruházások elérik az úgynevezett "mérföldköveket", a további pénzeszközök folyamatosan érkeznek majd - jelentette ki von der Leyen.

Sebastian Kurz kancellár hangsúlyozta, az EU-támogatás nem "ajándék", hiszen Ausztria nettó befizető az unióban. Hozzátette, elégedett a tárgyalások eredményével, és köszönetét fejezte ki von der Leyennek, nemcsak a kiváló együttműködés miatt, hanem rendkívüli munkájáért, melyet a bizottság élén végez.