A Szuezi-csatorna gazdasági övezetének általános hatósága (SCZONE) és Renew Power indiai energiavállalat szándéknyilatkozatot írtak alá egy nyolc milliárd dolláros zöld hidrogén bázis létrehozásáról. A hírt a H2 View adta közre azzal, hogy a Szuezi-csatorna közelében tervezett létesítmény első, 710 millió dollárra becsült első üteme 600 ezer négyzetméteres lesz, és 2025-ig 20 ezer tonna zöldhidrogént, illetve 100 ezer tonna zöldammóniát lesz képes előállítani.

A térségben gazdasági fellendülést hozó ügylet - írja a PV Magazine hírösszefoglalója: - az exportpiacokat és az egyiptomi  belső piacot is megcélozza. Utóbbit leginkább úgy, hogy a kairói kormány a hidrogént elsősorban a hajózásban kívánja meghonosítani, és a szuezi hidrogénüzem ezt biztosan képes lesz szolgálni.

A most kötött megállapodás azonban elsősorban az exportra fókuszál; a végső cél az, hogy az építendő infrastruktúra évente 220 ezer tonna zöldhidrogén és 1,1 millió tonna zöldammóniát gyártson. Erre majd a tervezett második szakasz (2025-2029) végére lesz lehetőség, ami azonban a most bejelentett 710 millió dolláros költség tízszeresét, 7,147 milliárd dolláros beruházást igényel majd.

Zöldhidrogén-térség

A SCZONE eddig már összesen nyolc, az indiai céggel kötötthöz hasonló szándéknyilatkozatot kötött hidrogéntermelési célzattal, köztük olyan, e területre specializálódott nemzetközi vállalatokkal, mint a Maersk, a Scatec vagy az EDF Renewables.

Jehia Záki, az egyiptomi gazdasági övezet elnöke szerint a fokozódó érdeklődés egybevág azzal az elképzeléssel, hogy 2025-re a kiépítsék a zöldüzemanyag export-, illetve tárolási szolgáltatásokat. A SCZONE képes arra, hogy lokalizálja ezt az iparágat, hogy fejlessze a kikötőit annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb zöld üzemanyagot tankolhassanak a hajókba” – mondta az elnök.

A PV Magazine nem felejtett el arra sem hivatkozni, hogy Egyiptom látványos aktivizálódása mögött az is állhat, hogy miközben novemberben Sarm es-Sejkben a COP27 házigazdája lesz az ország, Egyiptom (ahol éppen a héten felülvizsgálták a 2035-ös energiastratégiát, és lényegében mindent a napenergiára, a szélre ésa zöldhidrogénre tettek fel) látványosan keresi e téren az együttműködési lehetőségeket a németekkel - és ezen keresztül az EU-val.