Az ESG az enviromental (környezeti), a social (társadalmi) és a governance (vállalatirányítási) szavak rövidítése. Hosszabb távon azok a vállalatok és országok tartozhatnak ide, amelyek felelős módon bánnak az erőforrásaikkal. Az EU fenntartható pénzügyek közzétételéről szóló rendelete, a Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) segíti a vagyonkezelőket az alapok fenntarthatónak minősítésében – írja a Reuters.

Az AMF szerint Brüsszelnek „célzottan felül kell vizsgálnia” a szabályozást, mivel az nem tartalmaz minimumkövetelményeket, és nem határozza meg, hogy mi számít fenntartható befektetésnek. Az eszközkezelők 2021 márciusa óta a „fenntartható” alapokat vagy a 8. cikk szerinti, vagy a 9. cikk szerinti kategóriába sorolják. Ez utóbbi a fenntarthatóság legmagasabb szintjét jelenti. Az összes uniós szabályozás alá tartozó befektetési alap mintegy 55 százaléka ebbe a két kategóriába tartozik.

E kategória pénzügyi piaci szereplők általi használatát az erőforrásaikkal jól bánók félreértelmezhetik úgy, mint egyfajta garanciát arra, hogy részt vesznek egy fenntarthatóbb európai gazdaság finanszírozásában

– áll az AMF közleményében.

Az új ESG-szabályok gyakorlati hasznosíthatósága a lényeg

A tavalyi negyedik negyedévben az eszközkezelők összesen 175 milliárd euró értékű eszközzel rendelkező alapokat minősítettek vissza a 9. cikkelyből a 8. cikkelybe, mivel bizonytalan volt, hogy mi minősül fenntartható befektetésnek. „Ezért szükségesnek tűnik új lépéseket tenni e kétértelműség elkerülése és a megtakarítók elvárásainak való jobb megfelelés érdekében” – írja az AMF.

Az Európai Bizottság elismerte, hogy az új ESG-szabályok gyakorlati hasznosíthatósága most prioritást élvez, de szerintük a hangsúlyt inkább az iránymutatásra kell helyezni, mintsem az alapszabályok megváltoztatására.

Az EU értékpapír-felügyeleti hatósága, az ESMA tavaly novemberben szigorúbb feltételeket javasolt az „ESG” és a „fenntartható” kifejezéseknek, az alapok címében való használatára vonatkozóan. A végleges iránymutatást ez év második vagy harmadik negyedévében kell véglegesíteni. Az AMF szerint a 9. cikk szerinti alapoknak ki kell zárniuk a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos olyan befektetéseket, amelyek nem felelnek meg az EU zöld befektetésekről szóló iránymutatásainak.

(Szarvas Anikó)