Régen nem látott tempóban emelkednek az árak Lengyelországban - írta a gazeta.pl. Az éves infláció áprilisban 2,2 százalék volt - derült ki a Statisztikai Hivatal (GUS) becsléséből. Az elemzők 1,8 százalékra számítottak és a következő hónapokban még gyorsabb lehet az ütem. Utoljára ilyen áremelkedésekkel 2017 novemberében találkozhattak a lengyelek, akkor is 2,2 százalékos volt az infláció.

A szakértők szerint a fő ok az élelmiszerek árának növekedése, amely éves szinten elérte a 3,3 százalékot, márciushoz képest pedig 1,1 százalékkal mentek fel az élelmiszerárak. Elsősorban a hús és a zöldség drágult, az utóbbi olyan mértékben, hogy a szakemberek kampányt indítottak annak érdekében, hogy az emberek ne hagyják abba az egészséges étkezést. Az egyik legfontosabb napi étkezési termény, a burgonya 50 százalékkal lett drágább egyes helyeken.

Az elemzők szerint ez még csak a kezdete az élelmiszerárak emelkedésének Lengyelországban. Tovább fogja felfelé tolni az árakat az évek óta nem tapasztalt szárazság. Ez megint csak a zöldségek és gyümölcsök drágulását eredményezi majd, de a hús sem marad le mögöttük. Ehhez jön még a kínai sertéspestis okozta drámai áremelkedés a hústermékeknél.

Amennyiben beigazolódik a varsói központi bank elemzőinek előrejelezése, azaz valóban háromszázalékos lesz az infláció az országban 2019-ben, akkor ez lesz a leggyorsabb tempó hét év óta. Ráadásul ez a gazdaság bővülésének lassulása mellett sújtja a lengyeleket.