Példátlan szigorral lép fel a csomagolások terén az Európai Unió: 2030-tól csak az újrahasznosítható, klímabarát csomagolóanyagok és címkék maradhatnak használatban.

Az egységes, minden tagállamra vonatkozó irányelv célja, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége, amelynek jelentős része az egyszer használatos csomagolóanyag.

csomagolásra vonatkozó uniós szabályozás első lépésben a zöldségeket és a gyümölcsöket érinti, ezeknél az élelmiszereknél már 2025-től kizárólag az újrahasznosítható csomagolások és címkék használhatók – közölte a FruitVeb.

Az EU-s álláspont szerint a lépés hozzájárul ahhoz, hogy 2050-re teljes mértékben klímasemleges legyen a termékek csomagolása.

A csomagolóanyagokat – hasonlóan a műszaki cikkek energiahatékonyságának jelöléséhez – egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az összetétel szerint az Európai Unió. A legkevésbé fenntartható E minősítésű csomagolásokat 2030-tól kivezetik a piacról, az A-D osztályzatú csomagolás használatát pedig extra díjjal sújthatják.

Első lépésként már 2025-ben a zöldségek és gyümölcsök csomagolásában és címkézésében fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló anyagok használatára. Fontos, hogy az exportáló vállalatoknak is meg kell felelniük ezeknek az előírásoknak.

Az irányelv célja, hogy 2030-ra ne nőjön mintegy 20 százalékkal az egyszer használatos csomagolások miatt az EU-ban keletkező hulladék mennyisége. A becslések szerint 2030-ra a műanyag csomagolóanyagok mennyisége a szabályozás nélkül 46 százalékkal emelkedne.

Az uniós döntés másik célja, hogy gátat szabjon a gyártók csomagolással összefüggő trükközésének.

Gyakran előfordul, hogy egy termék a valódi méreteinél jóval nagyobb csomagolást kap, mivel így akár méretre, akár mennyiségre nagyobbnak tűnik.

Amellett, hogy ez a gyakorlat megtévesztheti a fogyasztókat, felesleges környezetterhelést is jelent.

A termékek csomagolásával, címkézésével összefüggő elvárások jelenleg nem egységesek az unióban, a szabályozok pedig elég szabadon értelmezhetők.