Oroszországban a szokatlanul enyhe és hómentes tél nyomán máris megjelentek az első erdőtüzek és a szakértők attól tartanak, hogy zombitüzek is előkerülhetnek sírjukból, fokozva az amúgy is nagy kárt - írta a Moscow Times. Európai klímatudósok műholdas felvételekre hivatkozva arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt évből visszamaradt, eddig a felszín alatt meghúzódó parazsak újra nyílt tüzeket okozhatnak. Ezeket nevezik zombitüzeknek - derült ki az EU Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) intézetének jelentéséből

A mélyben, például a tőzegtalajban meghúzódó parázs hónapokig sőt évekig is kihúzhatja, különösen, ha hó híján nincs lecsorgó csapadék, ami eloltsa, ami erre a télre jellemző volt - mondta a hírportálnak Grigorij Kuksin, a Greenpeace erdőtüzekkel foglalkozó aktivistája. Szibéria nyugati részén idén januárban az átlagosnál hat Celsius-fokkal volt melegebb, azt követően, hogy a meteorológusok 2019-et Oroszország legforróbb évének minősítették az időjárási feljegyzések kezdete óta.

A Greenpeace oroszországi szervezete szerint az erdő- és bozóttüzek 2020-ban a szokásosnál egy hónappal korábban kezdődtek, így egy évszázada nem látott pusztítást okozhatnak. A tudósok attól tartanak, hogy felolvasztják a fagyott talajt, amelyből szén-dioxid és metán szabadulhat fel, erősen növelve a légkörben az üvegház hatású gázok mennyiségét. A klímaváltozás hatása kétszer erősebb Oroszországban, mint máshol. Az erdőtüzek az elmúlt években észak felé vándoroltak, átlépve az Északi-sarkkört is.