A szakember szerint ha az időseket beoltják, akkor a megszorításoknak sem gazdasági sem pedig egészségügyi indoka nem lesz. Mivel az emberek 20-30 százaléka már átesett a víruson, ha nyárig a sebezhető 20 százalék megkapja az oltást, akkor a vírus terjedését jelző R szám egészen biztosan kisebb lesz mint egy.

Azt is tudjuk ráadásul, hogy nyáron kevésbé terjed a kór. Jelentős, 50-60 százalékos beoltottságot október-novemberre kell majd elérnünk, a következő koronavírus-szezonra, és láthatóan ez ugyancsak menni fog.

A gazdasági konklúzió tehát az, hogy a lakosság nem túl nagy részének a beoltásával is elkerülhető az egészségügy túlterhelődése (és a halálozások nagy része), illetve az oltás, még ha nem is éri el a lakosság nagy részét, de párosulva a sok, betegségen átesettel azt jelenti, hogy nyárra a probléma nagyjából megszűnik. Lesz nyaralás. Lesz fesztivál. Nem lesz világvége. Mivel az év második felére pedig már bőven lesz elég oltás, így a vírus miatt gazdaságilag nem lesz törés később sem, illetve nincs akadálya a komoly fellendülésnek tavasz végétől - írja a blogján Zsiday Viktor.