Popescu szerint a bányászok a tervezett 15 százalékos nyugdíjcsökkentés miatt elégedetlenek. 

A szerdára meghirdetett tiltakozó akcióra az ezer bányász mellett, több mint 60 ezer embert várnak a szervezők, hogy a kormány tervezett megszorító intézkedéseit megakadályozzák.

Traian Basescu államfő ugyanis nemrég jelentette be, hogy az egykulcsos adó és a forgalmi adó emelése helyett a közalkalmazotti béreket 25, a nyugdíjak és a munkanélküli segélyek összegét 15 százalékkal csökkentik ahhoz, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány idén 6,8 százalék alatt maradhasson.

Az IMF-nek szánt szándéknyilatkozatot, a hétfőn ülésező gazdasági és társadalmi tanácsnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy a parlament megszavazhassa. Ellenkező esetben újra kell tárgyalni az IMF-el kötött hitelszerződés feltételeit. 


Korábban a zsilvölgyi bányászok Miron Cozma vezetésével 1990 júniusi elején mentek a román fővárosba "rendet teremteni". A bukaresti Egyetem téren akkor több ezren követeltek demokratikus választásokat, illetve az akkori elnök, Ion Iliescu távozását követelték.


A bányászjárások idején a vájárok gyakorlatilag szétverték Bukarestet, öt ember meghalt, több százan megsebesültek, több intézményt feldúltak.