Imponáló tempóban csökkent az infláció Lengyelországban: a varsói pénzügyminisztérium közlése szerint a tavalyi év közepi csúcsról, 4 százalékról idén februárban 1,3 százalékra mérséklődött, és a tárca vezető közgazdásza, Ludwik Kotecki számításai szerint nyárra 0,6 százalékra zuhanhat. Ennek oka azonban egyáltalán nem örvendetes - a gazdaság és a lakossági fogyasztás lassulása. Romlik a vállalatok helyzete a megrendelések visszaesése miatt, ezért csökkentik alkalmazottaik számát és csak szimbolikus fizetésemelésekre képesek.
A közgazdászok többsége optimistább Koteckinél, 1-0,8 százalékra csökkenő inflációra számít - de még ez is a legalacsonyabb 2006 közepe óta. Abban azonban egyetértenek, hogy ez már nem kívánatos, és félő, hogy a gazdaság stagnálni fog.

Az 1 százalék alatti infláció messze elmarad az idei 2,5 százalékos banki célszámtól. A pénzromlás lassulásának kezdete óta a jegybank monetáris politikai tanácsa (RPP) elkezdte csökkenteni a kamatokat, Kotecki szerint azonban túl későn és túl lassan reagáltak. Azonban ő is elismeri, hogy ha előbb és nagyobb mértékben faragják le a kamatokat, az se akadályozta volna meg az infláció zuhanását.

Az RPP-ben ugyanakkor folyik a vita, hogy szükség van-e további kamatcsökkentésre. A tanács februári kamatdöntéséről nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint a tagok közül a "galambok" a szokásost jóval meghaladó, 1 százalékos csökkentésért harcoltak, míg a "héják" még a hagyományos - és végül megszavazott - negyed százalékpontost is ellenezték. Ennek ellenére a "galamboknak" még márciusban is sikerült áterőltetniük egy 0,5 százalékpontos kamatcsökkentést a jelenlegi 3,25 százalékra, ami történelmi mélypontot jelent. A közgazdászok egy része szerint újabb kamatvágás várható júniusban vagy júliusban - írta a Gazeta Wyborcza.