A ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) németországi gazdasági hangulatindexe áprilisban az előző havihoz képest 6,7 ponttal, mínusz 3,6 pontról plusz 3,1 pontra, tavaly március óta a legmagasabbra emelkedett. Az elért tényleges 3,1 pontos áprilisi érték jóval meghaladta a plusz 0,8 pontos elemzői várakozásokat.

A központ szakértői szerint a mutató javulása elsősorban arra vezethető vissza, hogy a gazdasági szereplők a korábbinál kevésbé borúlátóan ítélik meg a világgazdasági kilátásokat. A beérkezett megrendelések alapján azonban továbbra is gyenge növekedésre számítanak.Az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő mutató így áprilisban 5,6 ponttal 5,5 pontra csökkent a márciusi 11,1 pontról. Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 8,0 pontot vártak áprilisra.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatindexe áprilisban 4,5 pontra emelkedett a márciusi mínusz 2,5 pontról. Elemzők szerényebb javulást, 1,2 pontot vártak áprilisra. A ténylegesen elért 4,5 pont tavaly március óta a legmagasabb érték.

Az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő mutató azonban Németországhoz hasonlóan az euróövezetben is romlott áprilisban, az előző havihoz képest 6,6 ponttal mínusz 13,2 pontra csökkent.