Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A cégek menedzsmentjében a külföldi állampolgárok száma ez idő alatt megháromszorozódott, a felügyelő bizottságokban megkétszereződött, míg az ügyvezetői pozíciókban mérsékelten csökkent" - jelentette ki kedden Jan Spácil a felmérést elkészítő prágai ügynökség igazgatója.

Spácil sajtóértekezleten elmondta: míg 2000-ben a cégek menedzsmentjének 11 százaléka volt külföldi állampolgár, tavaly már 33 százaléka. Szerinte ez azzal magyarázható, hogy folyamatosan emelkedik a külföldi tulajdonosok részesedése a cseh cégekben, s az anyavállatok a korábbinál gyakrabban alkalmazzák saját honfitársukat a vezető pozíciókban.

Hasonló tendencia figyelhető meg a felügyelő bizottságok összetételében is. Itt 2000-ben a tagok 15,6 százaléka volt külföldi, míg 2012-ben már több mint 30 százaléka.

Másképpen alakul a helyzet a cseh cégek ügyvezetői terén. 2000-ben a külföldi állampolgárok alkották a cseh cégek ügyvezetőinek 48,4 százalékát. Ez 2012-re 39 százalékra esett vissza. A külföldi ügyvezetők aránya így is igen magas.