A Gazprombank kész segíteni a Ciprusnak nyújtott hitel átstrukturálásával - erősítette meg a lap értesülését a Gazprom egyik menedzsere. Az állami gázcég 41,7 százalékban a pénzintézet tulajdonosa. Az átstrukturálásért cserébe a Gazprom a ciprusi kontinentális talapzat alatti gáz és kőolaj kitermelésére kér engedélyt.

Az információt hétfőn a ciprusi Sigma tévé közölte, amely szerint a Gazprombank elküldte ajánlatát Nikosz Anasztasziadisz államfőnek, miszerint az orosz Gazprom támogatná a ciprusi pénzügyi szervezeteket, és így a szigetország elutasíthatná azt az uniós tervet, amely szerint a 10 milliárd eurós hitel fejében egyszeri adót vetnének ki a bankbetétesekre.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője cáfolta a Vedomosztyi értesülését. A napilap ugyanakkor utalt arra, hogy a csoporthoz tartozó GP Global Resources tavaly részt vett a Novatekkel (amelyben a Gazprom 9,99 százalékos részvényhányaddal rendelkezik), és a francia Totallal együtt a ciprusi kőolaj- és földgázfeltárásokra kiírt versenytárgyaláson, amelyet az olasz ENI és a Kogas nyert el.

A lap utalt rá, hogy januárban Ciprus görögországi nagykövete közölte, országa 3,4 ezer milliárd köbméter földgáz és 235 millió tonna kőolajtartalékkal rendelkezik. Valerij Nyesztyerov, az orosz Szberbank elemzője szerint a ciprusi kontinentális talapzat alatti lelőhelyek szerencsés helyen vannak az Európába szállítás szempontjából. A Novateknek érthetően érdeke, hogy partnereivel megszerezze a feltárás jogát, de ahhoz, hogy a ciprusi válságban az Európai Uniót kiváltsák, 17 milliárd euróra van szükség - közölte a szakértő.

Julija Cepljajeva, a BNP Paribas vezető közgazdásza szerint egyetlen nagy bank sem tud ekkora összegre szert tenni. Az orosz központi bank előírása szerint ráadásul az egy hitelfelvevőnek adható maximális összeg nem haladhatja meg a bank tőkéjének 25 százalékát. A Gazprombank esetén ez nem lehet több 3 milliárd dollárnál. A szakember szerint a ciprusi költségvetés betöméséhez valamennyi nagy orosz bank segítségére volna szükség, az orosz kormány pedig cserébe azt követelné, hogy ne adják ki az információkat lakosai számláiról, amibe viszont Ciprus nem menne bele.