A trnazkació során a SoftBank Vision Fund 1 2,1 milliárd dollárt érő részesedése cserél gazdát. A GM emelett vállalta, hogy további 1,35 milliárd dollárt fektet be a Cruise-ba, hogy pótolja a SoftBank februárban ígért finanszírozását, miután az önvezető autós cég elkezdett robotaxi fuvarokat kínálni San Franciscóban - olvasható a portálon.

Az autógyártó nem közölte, hogy miért vásárolja meg a SoftBank tulajdonrészét, de a GM vezérigazgatója, Mary Barra azt mondta, hogy

Megnövelt befektetési pozíciónk nemcsak egyszerűsíti a Cruise részvényesi struktúráját, hanem maximális rugalmasságot is biztosít a GM és a Cruise számára, hogy a legértéknövelőbb utat kövessék az AV-technológia kereskedelmi forgalomba hozatalához és a benne rejlő teljes potenciál felszabadításához

A SoftBank az utóbbi időben adóssággal és ingatlanjainak zuhanó értékével küzdött. Lehet, hogy már nem érdekli egy olyan befektetés, amely egyhamar nem fog megtérülni.

Februárban a SoftBank vezérigazgatója, Masayoshi Son azt mondta, hogy a vállalatel fogja adni eszközeinek egy jó részét, miután az ARM-Nvidia-akvizíció meghiúsult.

A Cruise jelenleg - a Google féle Waymóval közösen - úgy üzemeltet robottaxit, hogy a volán mögött sofőr is ül. A Cruise már kérvényezte a vezető nélküli telepítési engedélyt, de a hivatal még vizsgálja a kérelmét.