A 39 francia takarékbank alkotta holding többségi tulajdonában álló pénzintézet rosszkor, éppen az európai adósságválság előtt próbált Dél-Európa legnagyobb bankjává válni. A nettó veszteség 2012 negyedik negyedévében 3,98 milliárd euró volt, 30 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az elemzői konszenzus 3,7 milliárd euró volt, de a szakértőknek nem volt könnyű dolguk, hiszen a bankeredményeket előre nehezen becsülhető, önkényesen könyvelt egyszeri tételek módosítják. A Crédit Agricole esetében a leírások összesen 4,5 milliárd eurót tettek ki, ami a tavaly hatalmas veszteséggel eladott görög Emporiki bank, valamint az olasz Cariparma és a portugál Banco Espirito Santo goodwilljéből, és a bank saját adósságainak átértékeléséből adódott össze. Az olasz Intesa SanPaolo-beli részesedés értékesítéséből viszont 800 millió euró áramlott be. A bank bevételei a folyamatos eszközértékesítések és a megmaradt részlegek gyenge teljesítménye miatt 32 százalékkal, 3,33 milliárd euróra apadtak.

2012 egészében 6,5 milliárd euró volt a Crédit Agricole vesztesége, a bevételek pedig 16 százalékkal csökkentek, 16,3 milliárd euróra. A vezérigazgató, Jean-Paul Chifflet szerint a nagytakarítás után már tiszta lappal kezdték az idei évet, és a leírásoktól megtisztított eredményük valójában tíz százalékot javult.