Yale Egyetem új jelentése szerint több mint 550 nemzetközi vállalat kisebb-nagyobb mértékben még mindig folytat üzleti tevékenységet Oroszországban, dacolva az ukrajnai inváziót követően az országból való kivonulásra irányuló nyilvános nyomással – olvasható a Euronews cikkében.

Közülük 223 céget tekintenek úgy, hogy „a szokásos módon” folytatják tevékenységüket, köztük

  • Olaszország (Boggi, Benetton, Calzedonia),
  • Franciaország (Clarins, Etam, Lacoste),
  • Németország (Siemens Healthineers, B. Braun)
  • Hollandia (Philips)

kiemelkedő cégei.

A „szokásos üzletmenet” listáján szerepel néhány ismert amerikai cég is, mint például

  • a Tom Ford,
  • a Tupperware
  • a TGI Friday's,

valamint számos kínai vállalat, mint például

  • az Alibaba,
  • a Tencent
  • a ZTE, és

olyan légitársaságok, mint

  • az Emirates Airlines,
  • az Egyptair,
  • a Qatar Airways
  • a Turkish Airlines.

A számokat a Yale Egyetem szakértői csapata állítja össze és frissíti rendszeresen, amely a háború 2022 februári kitörése óta követi a vállalati bejelentéseket. A Yale adatbázisában összesen 1389 vállalat szerepel a világ minden tájáról.

A szakértői csapat 5 kategóriába sorolja a cégeket:

  1. kategória: Digging in. 223 vállalat, amelyek még mindig a „szokásos módon” folytatják az üzletet, köztük a fent említett cégek.
  2. kategória: Buying time. 162 olyan vállalat, amely elhalasztotta a jövőbeli tevékenységét, de továbbra is „érdemi üzletet” folytat Oroszországban.
  3. kategória: Scaling back. 170 vállalat, amely egyes tevékenységeket visszavágott, de másokat folytat.
  4. kategória: Suspension. 493 vállalat, amely átmenetileg visszafogta a legtöbb vagy lényegében minden oroszországi tevékenységét, de fenntartja a lehetőséget a fennmaradó pénzügyi megtérülésre.
  5. kategória: Clean break. 341 vállalat, amely teljesen leállította oroszországi tevékenységét.

 

A három legrosszabb eredményt felmutató kategória együttesen 555 vállalatot tesz ki, ami az adatbázis közel 40 százalékát jelenti.

A 2. kategóriában szereplő vállalatok között több neves cég is van mind az EU-ból, mind a G7-ekből, például az AstraZeneca (Egyesült Királyság),

  • a Barilla (Olaszország),
  • a Bayer (Németország),
  • a BlaBlaCar (Franciaország).

Az Engie (Franciaország), Giorgio Armani (Olaszország), ING Bank (Hollandia), Merck (Németország), Nestle (Svájc), Red Bull (Ausztria), Total Energies (Franciaország), Unilever (Egyesült Királyság) és Yves Rocher (Franciaország) is ebben a kategóriában kapott helyet.

Scaling back kategóriában olyan nevek szerepelnek, mint az Adobe (USA), az Allianz (Németország), a Google anyavállalata, az Alphabet (USA), a Bosch (Németország), a Coca-Cola (USA), a Duolingo (USA), az Eni (Olaszország), a Ferrero (Olaszország), a JPMorgan (USA), a Microsoft (USA), az Ørsted (Dánia), a Pirelli (Olaszország), a Spotify (Svédország), a Toyota (Japán) és a Vattenfall (Svédország).

Nem feltétlenül sértik meg az uniós szankciókat

Az Euronews szerint nem világos, hogy ezek a vállalatok mennyi pénzt keresnek oroszországi tevékenységgel, tekintettel az ország gazdasági lassulására és a nyugati szankciók okozta kereskedelmi zavarokra.

A szankcióink önmagukban nem kötelezik a vállalatokat arra, hogy elhagyják Oroszországot, sokan maguktól döntöttek úgy, hogy elmennek. Azok, akik maradnak, nem feltétlenül sértik meg az uniós szankciókat – mindaddig, amíg nem vesznek részt olyan ágazatokban vagy olyan szervezetekkel, amelyek szankciók hatálya alá tartoznak

– mondta az Euronewsnak az Európai Bizottság szóvivője a Yale megállapításaira reagálva.

341 vállalat teljesen kivonult

Az Oroszországból teljesen kivonult 341 vállalat között találjuk az Accenture (Írország), az Aldi (Németország), az Asda (Egyesült Királyság), a Deloitte (USA), a Deutsche Bank (Németország), az Equinor (Norvégia), a Heineken (Hollandia), az IBM (USA), az Ikea (Svédország), a Lufthansa (Németország), a McDonald's (USA), a Mercedes-Benz (Németország), a Netflix (USA), a Nike (USA), a Nissan (Japán), a Nokia (Finnország), a Renault (Franciaország) és a Vodafone (Egyesült Királyság) cégeket. Ebbe a csoportba tartoznak különböző sportszervezetek is, amelyek megtiltották az orosz állampolgárok részvételét a versenyeiken.

A Yale az adatbázist különböző információforrások - például kormányzati szabályozási bejelentések, adóügyi dokumentumok, vállalati nyilatkozatok és médiajelentések - elemzésével, valamint a vállalati bennfentesek és informátorok hálózatának segítségével frissíti – fogalmaz az Euronews.