Szabadtéri állattartásra tér át, és befejezi a töméssel nevelt libák feldolgozását a Pannon Lúd Kft. (PL) - írja a Világgazdaság. Marcus Müller, a Négy Mancs (NM) nevű német állatvédő szervezet kampányvezetője szerint a cég döntése a szervezet tavalyi kényszeretetés elleni kampányának köszönhető, aminek nyomán kiszorult a német piacról.

A döntéssel a PL hosszú távon stabil piaci pozíciókat biztosíthat magának és új állásokat teremthet.

A Négy Mancs szerint hosszadalmas tárgyalásoknak köszönhető, hogy a PL áttért a humánusabb megoldásra, vállalva a beruházási pluszköltségeket. Több németországi boltlánc - a Rewe, a Kaufland, az Aldi és a Tengelmann - a tavalyi botrány nyomán leállította a tömésből származó libamáj vásárlását, ezzel is hozzájárulva a PL döntéséhez.

A PL tavaly 900 ezer hízott libát dolgozott fel, a 2,8 milliós teljes magyar termelésből. Ezzel a második legnagyobb szereplője a magyar piacnak, a vezető pozíciót a kiskunfélegyházi Integrál Zrt. foglalja el, évi egymillió vágással. A szintén magyar tulajdonú Hungerit Zrt. évi 750 ezer darabos teljesítményével a harmadik helyet birtokolja - a Négy Mancs ezt a vállalatot támadja leginkább, mivel ők még mindig a töméses etetést alkalmazzák.