Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lex Mercator néven emlegetett jogszabályról a jövő kedden sürgősségi eljárásban dönt a szlovén parlament. A tervezet szövege szerint a leendő törvény lehetővé teszi az 1 milliárd eurónál (313 milliárd forint) nagyobb éves bevétellel rendelkező és 6000-nél több embert foglalkoztató vállalatoknak, hogy az államtól rendkívüli eljárás kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. A szlovén kormány azért döntött a törvény megalkotásáról, hogy megvédje a munkahelyeket és az áruházlánc beszállítóit.

Lilijana Kozlovic, a kormány főtitkára korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: a törvény megelőző jellegű, nem avatkozik bele a vállalat működésébe, annak tulajdonjogi viszonyába, de megakadályozza azt, hogy az anyavállalat pénzt vonjon ki a Mercatorból saját tartozásai fedezésére - írja az MTI.

A Mercator felügyelőbizottsága múlt heti rendkívüli ülésén megállapította, hogy semmilyen szabálytalanság nem történt a vállalatnál. Tomislav Cizmic igazgató azt mondta: a Mercator stabilan működik és nincsenek pénzügyi problémái. "Teljesíti kötelezettségeit az alkalmazottak, a beszállítók, valamint az állam felé, és ezt fogja tenni a jövőben is" - hangsúlyozta.

A Mercator kiskereskedelmi áruházláncnak Szlovéniában, Szerbiában és Montenegróban is vannak üzletei. Csak Szlovéniában közel 11 ezer alkalmazottat foglalkoztat és nagy szerepe van az ország élelmiszeriparában. Egyes számítások szerint bevétele a szlovén bruttó hazai össztermék (GDP) 10 százalékát teszi ki. Ivica Todoric, az Agrokor tulajdonosa 2014-ben vásárolta meg a szlovén Mercator részvényeinek 53 százalékát, összesen 550 millió euróért. Szakértők szerint az Agrokor emiatt az akvizíció miatt jutott később a csőd szélére.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerdán bejelentette: Belgrád is arra készül, hogy megvédje saját érdekeit. A kormányfő szerint Szerbiában egyelőre nincs probléma, de "nem fognak elsüllyedni az Agrokorral együtt". Emlékeztetett, hogy Szerbiában az Agrokornak 12 ezer, míg a Mercatornak 8900 alkalmazottja van.

"A legnagyobb exportot Boszniával bonyolítjuk le, ami nagy probléma, mert a boszniai Konzum kiskereskedelmi hálózat működése attól függ, hogy mi történik Zágrábban" - hangsúlyozta.

Szerdán Aleksandar Vucic részvételével Belgrádban ülésezett a szerb, a szlovén, a montenegrói és a bosnyák gazdasági és kereskedelmi miniszter. Horvátország képviselőjét nem hívták meg a megbeszélésre.

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Az Agrokor tulajdonában van például a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat, a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoport.