A Wizz Air-t jelölte ki Polgári Légiközlekedési Hatóság arra, hogy Budapestről Antalyába, Isztambulba és Moszkvába repüljön - közölte a diszkont légitársaság. (Ezt meglőzően néhány órával a hatóság még azt közölte lapunkkal, hogy "az orosz (Moszkva, Jekatyerinburg) és török (Isztambul, Antalya) jogokkal kapcsolatos döntések jelenleg nem jogerősek").

A Wizz Air pedig közleményében arról is tájékoztatott, hogy az említett jogok elnyerése az érintett országok közötti diplomáciai eljárások, illetve az illetékes orosz és török hatóságok jóváhagyását követően válik véglegessé. A Wizz Air az újonnan kijelölt útvonalakra azonnal megkezdi a jegyértékesítést, amint a török és az orosz jóváhagyás megérkezik.

Ezt megelőzően szintén a Wizz Air szerezte meg a kijevi és tel-avivi útvonalakat. Információink szerint ez utóbbira a cseh központú, Magyarországon is jelenlévő charter járatokat üzemeltető Travel Service is indult.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója az elnyert jogok kapcsán azt mondta, hogy olcsó áraikkal megtörik az ezeken az útvonalakon tapasztalható ármonopóliumot, és jelentős mértékű forgalomnövekedést segítenek elő. Magyarország vonzó célpontjává válik a beutazó turizmusnak, illetve a magyar utazók alacsony áron érhetik el úti céljukat. Az új diszkontjáratok emellett megnövelik a Budapest Airport forgalmát, és több száz új munkahelyet teremthetnek.

A Malév februári leállása után szabaddá vált útvonalakon történő repülési jogot hirdeti meg a hatóság, amelynek vezetője szerint a többségre nincs érdeklődés.  A Nemzeti Közlekedési Hatóság úgy tájékoztatta lapunkat, hogy "más légiközlekedési joggal kapcsolatban jelenleg nincs eljárás folyamatban".