A KBC belga pénzügyi szolgáltató csoport és a Dexia francia-belga bankcsoport átment a stresszteszten két belga gazdasági napilap, a De Tijd és a L'Echo értesülései szerint - írja a Reuters. A stresszteszt a pénzügyi vállalatok azon képességét méri, hogy mennyire képesek ellenállni egy gazdasági válságnak.

A L'Echo szerint mindkét bank elég jól tőkésített ahhoz, hogy túléljen egy újabb gazdasági "vihart", ezért a belga kormánynak nem kell "aggódnia" és vészforgatókönyveket, mentőterveket kidolgoznia. A Reuters megkeresésére sem a KBC-nél, sem a Dexiánál nem kommentálták egyelőre az értesüléseket.

Európában húsz országban tesztelik, hogy a bankok hogyan reagálnának egy újabb gazdasági válságra, illetve az adósságválság súlyosbodására. A cél a befektetői bizalom visszaállítása a gyenge bankok készpénzállományának növelésével.

A stressztesztnek alávetett 91 bank eredményét július 23-án, közép-európai idő szerint délután 5 órakor publikálják. Az elemzők által szimulált teszteken a KBC, a Dexia, a görög nemzeti bank, a Commerzbank és a Credit Agricole nagy riválisaiknál rosszabb eredményt értek el, de nem estek a veszélyzónába.

A KBC 7 milliárd, a Dexia pedig 6,4 milliárd eurónyi állami támogatást kapott a pénzügyi válság alatt.