A körülmények bizonytalanok és különösen nehezek számunkra. Egyelőre nem hoztunk döntést, minden lehetőséget számba veszünk - mindössze ennyit közöl az a nyilatkozat, amelyet a Tribune, a két tengerentúli metropolisz vezető napilapjának tulajdonosa közzétett azt követően, hogy felmerült a lehetőség, a médiacsoport csődvédelmi eljárást kezdeményez önmagával szemben, mivel képtelennek bizonyult 12 milliárd dolláros hitele törlesztésére - írta a Financial Times.


A lapok tulajdonosa, Sam Zell 2007 decemberében 8,2 milliárd dollárért várásolta meg a Tribune-t azt követően, hogy még a hitelválság nagyarányú elharapódzása előtt sikerült túladnia ingatlanportfólióján közel 40 milliárd dollárért a Blackstone csoportnak. Zell, aki a Tribune gárdájának bizalmát élvezte, tervei szerint kiterjesztette volna a dolgozói részvényesek körét, ám a bevételek válság okozta nagyarányú csökkenése miatt vészforgatókönyv alkalmazására kényszerült.


Az idén túl kellett adnia a Newsday című Long Island-i napilapon, hogy az értékesítésből származó bevételeket hiteltörlesztésre fordítsa. Jelentős leépítéseket kezdeményezett a médiacsoporthoz tartozó szerkesztőségekben, és tervei között szerepelt a szintén Tribune tulajdonban lévő Chicago Cubs baseball csapat értékesítése is, amely azonban a hitelpiacok befagyása következtében zátonyra futott.


A Tribune a legnagyobb amerikai bankoknak tartozik, ahol előírás, hogy a hitelállomány nem haladhatja meg az adózás előtti eredmény kilencszeresét. Bár a Tribune eddig nem adott ki év végi profitelőrejelzést, a piacot ismerő elemzők kétlik, hogy a reklámbevételek mostani kiszáradása mellett a Tribune sikerrel veszi az év végi akadályt. Sőt, a Fitch már októberben figyelmeztetett arra, hogy Zell médiabirodalmának csődje "egy valós lehetőség".


A társaság novemberi harmadik negyedéves gyorsjelentése alapján a hitelminősítő intézet vészjósló figyelmeztetése könnyen valósággá válhat. A Tribune 124 millió dolláros veszteséget jelentett a harmadik negyedévre. 2009 júniusában a médiacsoport egy több mint 500 millió dolláros hiteltörlesztési határidővel kell szembenéznie, jelenlegi eredménye alapján pedig az is kérdéses, hogy a bankok egyáltalán engedik-e, hogy kihúzza jövő nyárig.