A közlemény szerint a 20 fiók - köztük 5 budapesti - bezárását elsősorban az azokban tapasztalt ügyfélforgalom-visszaesés tette indokolttá, a kiválasztásban pedig fontos szempont volt egy másik Raiffeisen fiók relatív közelsége is.

A bank szerint a magyar pénzügyi piacon a közeljövőben nem várható a korábbi évekhez hasonló dinamikus bővülés, ezért tesz stratégiai lépéseket annak érdekében, hogy szervezetét a reálisan várható üzleti volumenhez igazítsa.

A pénzintézet törekszik arra, hogy a bezárásra ítélt bankfiókokban dolgozókat másik fiókban vagy területen foglalkoztassák tovább, az elbocsátásra kerülőket pedig a törvényben előírtnál kedvezőbb felmondási feltételekkel bocsátja el, valamint karrier-tanácsadással támogatja elhelyezkedésüket - olvasható a közleményben.

A további részletekről - így például arról, hogy hány alkalmazottat érinthetnek a bezárások - a Raiffeisen Banknál nem kívántak nyilatkozni az MTI-nek, mivel erről csak ősszel döntenek. A Raiffeisen Banknak jelenleg 161 fiókja van Magyarországon, a pénzintézet 2006 óta 64 új fiókot nyitott.

A Raiffeisen International bár nyereséges maradt a második negyedévben, 60 százalékkal - 22 millió euróra - csökkent a nettó profitja az első negyedévhez képest a rossz hitelek állományának növekedése miatt.

A tavaly még terjeszkedést felmutató bank fiókbezárásainak híre túl nagy meglepetést nem jelent, hiszen a múlt hónap végén derült ki, hogy a társaság a korábbi, 315 fős leépítés után újabb 10-12 százalékos, mintegy 400 fős karcsúsítást tervez. Az akkor az Indexhez eljutott belső levélben Felcsuti Péter vezérigazgató arról számolt be, hogy a bank belső nyilvánossága által tényként kezelt újabb leépítést nem tudja cáfolni, a leépítés pedig a fiókhálózat arányos szűkítésével, valamint belső szervezeti átalakításokkal jár együtt.

Amint arról a Napi beszámolt, a pénzintézet a korábbi költségracionalizálás során lényegében saját szervezetébe olvasztotta a lízingcégét, emellett pedig elsősorban a back-office területen és a vezetői szinteken történt változtatás. Számtalan fiókvezetőtől megváltak, több fiókot ma közösen vezet egy fiókvezető, aki alá esetenként 2-3 kirendeltség is tartozik. A bank a korábban elküldött munkatársaknak hírek szerint gáláns csomagot állított össze: a vezetői szintekről távozók 2-3 hónapig használhatták szolgálati autóikat, bérüket pedig augusztus-szeptemberig megkapták.

A piacon elterjedt nézet szerint a Raiffeisen a költségtakarékossági cél mellett azért döntött a leépítések mellett, mert - a tulajdonos Raiffeisen Zentralbank döntése értelmében - a korábban az egyik legdinamikusabban növekvő hitelintézet a forrásmegvonás miatt üzleti tevékenységének drasztikus visszafogására kényszerült az elmúlt hónapokban.