Májusban közel 8700 új gépkocsit állítottak forgalomba Romániában, 25 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a romániai Gépjármű- és Gépjárművezetés-Ellenőrző Hivatal (DRPCIV) adataiból. 

Áprilisban az előző hónaphoz képest 120 százalékkal több, azaz 8900 új autót regisztráltak országszerte. Az év első öt hónapjára vetítve a visszaesés 49 százalék.

A piacvezető Daciából öt hónap alatt 8200 új autót állítottak forgalomba, 43 százalékkal kevesebbet mint tavaly, a Volkswagen 52 százalékkal kevesebb, mindössze 2500 vevőre talált, a Skoda 2100 autót adott el, 45 százalékkal kevesebbet mint 2009 azonos időszakában.

A Peugeot vesztesége 72, a Hyundaié 79, a Fiaté 69, míg az Opelé 48 százalék volt. A prémium kategóriában a BMW eladásai 10 százalékkal csökkentek, az Audi és Mercedes -eladások 50, illetve 61 százalékkal estek.

Ezzel egy időben májusban öt, több mint 200 ezer eurót érő luxusjárgányra is rendszám került, három Ferrarira, egy Gallardora és egy Bentleyre is.

Hasonlóan alakult az áprilisi hónap is, akkor szintén három Ferrari került forgalomba, ezen kívül két Bentley és öt Porsche. Ezzel az év első öt hónapjában nem kevesebb, mint 14 Ferrarira került román rendszám.

Összehasonlításképp: tavaly Magyarországon egy év alatt mindössze öt ilyen olasz sportkocsit helyeztek forgalomba, az egy évvel korábbi három után.

Romániában az év eleje óta forgalomba helyezett luxusautók összértéke meghaladja az ötmillió eurót.


A Ferrari brand egyre népszerűbb a szomszédos országban, amit a bukaresti Ferrari Store eladásai is alátámasztanak. A márka által fémjelzett egyéb termékek közül a 25-60 eurós pólókat és a 240-500 euró között eladásra kínált gyerekbicikliket keresik leginkább.

A boltot működtető Forza Rossa Romania szerint az idén értékesített legdrágább termék egy 11 ezer eurós Segway Ferrari típusú robogó volt, míg legkevesebbet az alig több mint egy eurós Ferrari matricával ellátott iskolai füzetekért fizettek a vevők.