Az elemzők a termésre vonatkozó előrejelzésüket az előzetes 70-75 millió tonnáról 59,5-63,5-re módosították, amely, ha teljesül, 37,1 százalékos csökkenést jelent a tavalyi 97,1 millió tonnás terméseredményhez képest.

Egy héttel ezelőtt Vlagyimir Putyin miniszterelnök jelentette be, hogy az orosz mezőgazdasági minisztérium 60-65 millió tonnára módosította az idei várható gabonatermésre vonatkozó előrejelzését.

Augusztus 13-ig összesen 39,2 millió tonna gabonát arattak le Oroszországban. Ez 8,6 millió tonnával kevesebb mint az egy évvel korábbi. A csökkenést két tényező is magyarázza: az átlaghozam tavalyhoz képest 22 százalékkal, hektáronként 2,13 tonnára csökkent, továbbá a kedvezőtlen időjárás miatt a termőföldek nagysága is 16 százalékkal, 36 millió hektárra esett.

"Az orosz gazdaság veszteségei 30 milliárd rubelre tehetők" - becsülte Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes. Azonban hozzátette, hogy a száraz időszak végéhez közeledik, és most már "tisztán" látni a helyzetet.

Oroszországban vasárnap lépett életbe a gabonaexport-tilalom, amely minden bizonnyal hatással lesz a gabona világpiaci árára.

Oroszország eddig a világ harmadik legnagyobb gabona exportőre volt, tavaly több mint 24 millió tonnát adott el külföldre, és ezzel a nemzetközi piac mintegy 15 százalékát fedte le.

A kormány azzal indokolta a tilalom bevezetését, hogy gondoskodni kell a belföldi szükségletekről és a jövő évre való tartalék képzéséről, továbbá le kell szorítani a rohamosan emelkedő belföldi árakat.