Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mevlüt Cavusoglu, Mohammad Haníf Atmar és Sah Mahmúd Kuresi a megbeszélés végén elfogadott közös nyilatkozatban arra is rámutatott, hogy Afganisztánban a fenntartható béke kizárólag olyan politikai folyamattal biztosítható, amely tartós tűzszünetet és politikai konszenzust céloz – írja az MTI.

A felek sajnálatukat fejezték ki az Afganisztánban dúló heves erőszak és annak civil áldozatai miatt, majd aláhúzták: "azonnali tűzszünetre van szükség az erőszak megszűnéséhez és a béketárgyalásokhoz megfelelő körülmények kialakításához".

A mostani eszmecsere előzményeként április 24. és május 4. között Törökország szervezte volna az afgán béketárgyalások egyik fordulóját, de a konferenciát elhalasztották, mert a tálib felkelők elálltak a részvételtől. Az eseményt, amelyen a két szembenálló afgán fél, tehát a kabuli kormány, valamint a tálibok, továbbá 21 ország és három nemzetközi szervezet képviselteti majd magát Isztambulban, előreláthatólag a ramadán böjti hónap után, május második felében rendezik meg.

Cavusoglu a pénteki hármas külügyminiszteri találkozót követő sajtótájékoztatón leszögezte, hogy Ankara továbbra is komoly erőfeszítéséket fog tenni az afgán békefolyamat érdekében. A megbeszélésen Atmar afgán külügyminiszter egészségügyi gondok okán videohívás keretében vett részt.

Fázel Fazli, az afgán elnök adminisztrációs hivatalának főigazgatója szerdán azon meggyőződésének adott hangot, hogy a tálibok nem állnak készen a politikai rendezésre.

A tálibok a múlt héten a külföldi csapatok azonnali kivonását követelték Afganisztánból azután, hogy a januárban hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök bejelentette: az amerikai csapatok kivonása május 1-jén bár megkezdődik, de teljes mértékben csak szeptember 11-ig bezárólag hagyják el a dél-ázsiai országot. A tálibok és az előző amerikai kormány közötti egyezmény értelmében Washington ugyanis korábban azt vállalta, hogy május 1-jéig kivonja összes katonáját az országból.

A tálibok ezt megelőzően már közölték: ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi katonák ellen, amennyiben Washington nem vonja ki csapatait az országból május 1-jéig. Elmondták továbbá azt is, hogy nem vesznek részt semmilyen nemzetközi békekonferencián, amíg nem véglegesítik a csapatkivonást.