Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ZTE az áprilisban az amerikai alkatrészek és szolgáltatások beszerzésére elrendelt tilalom óta több tevékenységének beszüntetésére kényszerült. Washington az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése, majd az ezt követően kötött megállapodás feltételeinek a megszegése miatt rendelte el alkatrész szállítási tilalmat a kínai vállalatra.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium a Reuters hírügynökség értesülését kommentálva csak annyit közölt, hogy konkrét megállapodást nem írtak alá a felek. A ZTE nem kommentálta a hírt. (Ötvenszer adta el ugyanazt a mobilt, mire lekapcsolták a csalót.)

Az előzetes megállapodás a hírügynökség értesülése szerint egymilliárd dolláros bírságot foglal magában, valamint további 400 millió dollár bírság kivetését helyezi kilátásba a megállapodás feltételeinek be nem tartása esetére. A ZTE ígéretet tett igazgatótanácsa egyes tagjainak a lecserélésére is 30 napon belül. A megállapodás lehetőséget ad az amerikai félnek előre be nem jelentett látogatásokra is a ZTE üzemeiben az amerikai alkatrészek megegyezés szerinti felhasználásának az ellenőrzésére. A ZTE emellett köteles lesz nyilvánosságra hozni készülékeiben az amerikai alkatrészek arányát.

A ZTE alkatrészbeszerzéseire elrendelt amerikai tilalom a vállalat fennmaradását is veszélybe sodorta. A vitás kérdések rendezésével ezért a legmagasabb szintű amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon is foglalkoztak.

A ZTE tavaly mintegy 2,3 milliárd dollár értékben vásárolt alkatrészeket amerikai gyártóktól, közöttük olyan nagyvállalatoktól mint a Qualcomm Inc., a Broadcom Inc. és az Intel Corp., illetve olyan kisebb cégektől mint Acacia Communications Inc. vagy az Oclaro Inc. A ZTE készülékeiben az amerikai alkatrészek aránya 20-30 százalékra tehetők.

A kép forrása: Reuters