Az autógyártó és az elektronikai cég azt egyelőre nem jelentette be, hogy az Egyesült Államokon belül hol épül majd fel a gyár.

A közös bejelentés szerint az építkezést 2023 elején megkezdik, az üzem pedig 2025 végén kezdhet termelni.

Az adókedvezmény is számít

A két gyártó azt is közölte, hogy a bővülő amerikai elektromosautó-piac megfelelő ellátása igényli a helyi akkumulátorgyártást, amelyet ösztönöz az elektromos autók vásárlása után bevezetni tervezett adóhitel is. Az adóhitel része a kongresszus által augusztus első felében elfogadott klímavédelmi törvénynek - írta az MTI.

A Honda jelenleg nem kínál teljesen elektromos autómodellt az Egyesült Államok piacán, ahol 2024-ben tervezi megjelenni egy elektromos városi terepjáróval (SUV).

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban több autógyártó is bejelentett akkumulátor gyártására vonatkozó együttműködéseket. A Hyundai Georgia államban épít üzemet, az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobilies és a francia PSA egyesülésével létrejött Stellantis konszern szintén egy gyár építését jelentette be tavaly, a Mercedes-Benz pedig már idén megkezdte a termelést Alabama állambeli új gyárában.

A magyarok is pörgetik az akkumulátorok gyártását

Eközben Magyarország is akkumulátorgyártó nagyhatalommá válik, ám ennek az az ára, hogy kiszolgáltatottá válik az ázsiai beruházóknak, elsősorban Kínának, mivel a CATL (Contemporary Amperex Technology Co.) óriási befektetéssel akar a legutóbbi hírek szerint gyárat építeni Debrecenben.

A kínai cég háromezer milliárd forintos beruházásával több mint megduplázódik a szektorba eddig invesztált tőke - írta korábban a 24.hu. A debreceni beruházás önmagában nagyobb, mint az előző öt év összes e-akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó projektje együttvéve.

Idén januárban ott tartottunk, hogy az ország 17 településén jelentek meg a zömében ázsiai akkumulátor-beruházók, összesen húsz cég több mint 2800 milliárd forintot fektetett be, ehhez mintegy 308 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak. Akkor Magyarország nagyjából a tizedik lehetett a világ elektromosakkumulátor-exportőrei között. A szakértők azt jósolják, hogy 2025-re a harmadik legnagyobbá válhat az EU-ban Németország és Lengyelország mögött.