Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minimálórabért emel az Aldi Németországban, júniustól az eddigi 12,5 eurós bruttó órabér 14 euróra emelkedik. Így napi 8 órás munkval és 22 munkanapos hónapokkal számolva összesen legalább csaknem havi bruttó 2500 eurót lehet keresni, ami jelenleg megközelíti a 950 ezer forintot.

Bár a magyar bérekkel egy az egyben nem lehet összevetni a német Aldi-bért, a különbség beszédes: az itthoni áruházakban a kezdő, nyolc órában dolgozó áruházi eladók vagy logisztikai munkatársak havi fizetése bruttó 362 600 forint lett januárban - ez óránként 2057 forint.

A különbség tehát a magyar és a német aldis fizetés között júniustól durván 2,5-szeres lesz, de a közvetlen összehasonlítást számos tényező árnyalja - írja a g7.hu.

A német minimális órabér egyébként ebben a szektorban jelenleg 9,82 euró, amely júliustól emelkedik 10,45 euróra, az ennél jóval magasabb jövedelmi szintet a kiskereskedelemben az alkalmazottakért folytatott verseny eredményezi.

A német Aldi most bejelentett emelése 12 százalékos bérnövekedést jelent, a januári magyar 8 százalékos volt. A hivatalos inflációs adat Németországban 2022 márciusában 7,6 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók reálértékben is emelést kapnak – amennyiben a hivatalosan mért infláció módszertanához közel állnak a fogyasztási szokásaik. Magyarországon viszont a márciusi drágulás mértéke 8,5 százalék volt, a magyar Aldi dolgozók – ugyanilyen feltételek mellett – reálértékben csökkenést kénytelenek elszenvedni.

A jelenlegi német kormány egyébként fokozatosan 12 euróra akarja emelni az általános minimális órabér.