Az Amazon szerdán közölte, hogy a vállalat történetében először 5 százalékos üzemanyag- és inflációs felárat számít fel az eladóknak. Az e-kereskedelmi óriás közölte, hogy az új díjat április 28-tól vezeti be, és azért vetik ki, mert az infláció jelentősen gyorsult az elmúlt hónapokban – írja a CNN.

„2022-ben arra számítottunk, hogy visszatérünk a normális kerékvágásba, ahogy a Covid-19 korlátozások világszerte enyhülnek, de az üzemanyag és az infláció további kihívásokat jelentett” – írta az Amazon a bejelentésről szóló közleményében. 

Arra hivatkozva, hogy nem világos, hogy ezek az inflációs költségek emelkedni vagy csökkenni fognak-e, vagy hogy meddig maradnak fenn, így inkább a díjak állandó módosítása helyett egy 5 százalékos kulcsot vezet be a cég.

Az Amazon szóvivője, Patrick Graham a CNN-nek elmondta, hogy a díjfelár csak azokra a díjtételekre vonatkozik, amelyeket azok az eladók fizetnek, akik az Amazon teljesítési szolgáltatásait választják, amelyek magukban foglalják a termékek tárolását, csomagolását és szállítását. A többi eladót, akik nem veszik igénybe az Amazon általi teljesítést, ez nem érinti.

A díjemelés a legújabb példa arra, hogy a vállalkozások hogyan reagálnak a megugró energia- és egyéb költségekre. Az Uber és a Lyft nemrégiben kezdett el ideiglenes üzemanyag-pótdíjakat felszámítani a fuvarokra, a légitársaságok pedig emelték a repülőjegyek árát.

Az Amazon által az eladókra kivetett díjemelések a fogyasztók magasabb költségeihez vezethetnek, mivel a vállalkozások igyekeznek a növekvő költségeket a vásárlókra hárítani. Ez pedig nap végén egy újabb fogyasztói árakra nehezedő tétel, amely emelheti az inflációt.

A beszállítók márciusban 11,2 százalékkal emelték az árakat, ami a 2010-ig visszanyúló feljegyzések szerint a legnagyobb mértékű áremelés - közölte szerdán a Munkaügyi Statisztikai Hivatal. A fogyasztói árak márciusban 8,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami 1981 óta a legnagyobb ugrás az Egyesült Államok gazdaságában. 

Magyarországon az infláció mértéke a legutóbbi, márciusi jelentés szerint éves összevetésben 8,5 százalékkal emelkedtek az árak. Különösen az élelmiszerek esetében volt jelentős drágulás, a margarin harmadával drágult, más kategóriákban is bőven két számjegyű áremelkedést mért a statisztikai hivatal.

A magas infláció és az emelkedő nyersanyagárak miatt a tőzsdei befektetők már egy világgazdasági recessziót áraznak. A részletekről itt írtunk.