Az Amazon megveszi az MGM-et - vételár 8,45 milliárd dollár (forintra átszámoltan: több mint 2424 milliárd forint). Ennyit lehet tudni, azt viszont egyelőre nem, hogy mikor kerül sor az ügylet lezárására.

Az Amazon ígéretet tett arra, hogy nem változtat az MGM eddigi koncepcióján. A mostani vétel az Amazon történetének második legnagyobb vállalatfelvásárlása; korábban, még 2017-ben 14 milliárd dollárt fizettek a Whole Foods megszerzéséért.

Az MGM megszerzésével az Amazon jogot szerez arra, hogy a Prime Video platformján elérhetővé tegye - "vetítse" - az MGM mintegy 4 ezer filmjét és több mint 17 ezer televíziós showműsorát.

Az Amazont, a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalatát Jeff Bezos alapította 1994-ben. A Forbes és a Bloomberg milliárdosokat rangsoroló listáján is az 57 éves Jeff Bezos áll az élen a mintegy 188 milliárd dolláros vagyonával. Február elején jelentették be hivatalosan, hogy még az idén, valószínűleg az ősszel lemond Jeff Bezos az Amazon éléről, utódja Andy Jassy, az Amazon internetes szolgáltatásáért felelős Amazon Web Services (AWS) vezetője lesz. Jeff Bezos a továbbiakban az igazgatótanács elnöke lesz.

Az MGM-et 1924-ben alapították három filmstúdió egyesülésével, az ezt követő két évtizedben pedig Hollywood vezető filmgyártója volt. A filmstúdió 205, köztük 15, a legjobb filmért járó Oscar-díjjal rendelkezik. Az MGM 2010-ben csődvédelmet kért, de sikerült felülkerekednie gondjain. A oroszlános logójáról vilgászerte jól ismert filmgyártó és forgalmazó vállalatnál készültek a James Bond-, és a Rózsaszín párduc szériák, de az MGM-nél készült a Rocky összes része, az Óz, a nagy varázsló és az Ének az esőben is.