Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden bizonnyal a legnagyobb fenyegetést jelenti az olaj világuralmára a napenergia egyre olcsóbbá válása: az Egyesült Államok napfényes vidékien három éven belül minden állami támogatás nélkül annyiba fog kerülni az így előállított elektromos energia, mint a gázerőművekből származó áram - írja a Financial Times. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napenergia költsége 60 százalékkal zuhant az elmúlt öt évben, ugyanakkor az új energiaforrás egyelőre nem minden körülmények között hozza a legjobb formáját. Az amerikai kormány háttérintézményeként működő Energy Information Administration (EIA) számításai szerint jelenleg egy kilowattóra elektromos áram előállítási költsége az új kombinált ciklusú gázerőművekben átlagosan hat cent, míg napenergiával 21 cent.

Ugyanakkor a napos déli államokban a csúcsfogyasztás idején, amikor drágább az energia, sokkal kisebb a különbség. A First Solar, piaci kapitalizációja alapján a világ legnagyobb napenergiacége úgy számolja, hogy a kaliforniai áramszolgáltatókkal kilowattóránként 10-12 centes áron tud majd szállítási szerződéseket kötni, ami csúcsidőben meggyezik a gázerőművek árával. E célt a filmnapemelemek gyártásának 20 százalékos költségcsökkentésével 2014-re akarják elérni. Bár az új energiaformára építő beruházások 30 százalékos beruházási adóhitelt kaphatnak, a Firs Solar nem akar a hagyományos erőműveknek is járó támogatáson felüli költségvetési forrást igénybe venni.

Kalifornia azt szeretné, ha 2020-ra az állam áramellátásának harmadát megújuló forrásból fedeznék. Jelenleg 300 megawatt napenergia-termelési kapacitás van az államban, amihez 16,5 ezer megawattot (több mint a paksi erőmű kapacitásának nyolcszorosa) adnak hozzá. Thomas Dinwooodie, a SunPower, az USA második legnagyobb napenergiacége vezetője hangsúlyozza: a napenergia olcsóbb annál, mint amit egy újonnan építendő nukleáris erőműtől várhatunk, és ára versenyképessé válik a gáz- és a szénalapú áramtermeléssel. Így gondolhatja ezt a francia Total is, amely nemrégiben 60 százalékos részesedést vásárolt a SunPowerben.