Milyen lenne a világ cigaretta nélkül? - tette fel a kérdést Marc Firestone, a Philip Morris International (PMI) külkapcsolati és jogi elnöke a budapesti BrainBar konferencián, amelyen a füstmentes jövőről beszélt. A szakember szerint a dohányzás káros, és a leszokásnál nincs jobb alternatíva - olvasható a hvg.hu cikkében.

Füstmentes termékek fejlesztésén dolgoznak, amelyek kiküszöbölik az égést, így állításuk szerint lényegesen kevesebb káros és potenciálisan káros anyagot tartalmaznak, mint a cigarettafüst. Azok a felnőtt dohányzók azonban, akik a dohányzás kevésbé káros formáit keresik, megérdemlik, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak az elérhető lehetőségekről - mondta Firestone. (A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - ezt a cikket olvasta már?)

"Senkitől nem várjuk el, hogy feltételek nélkül elfogadja azt, amit a füstmentes alternatívákról állítunk, hanem tudományos eredményeken alapuló konstruktív párbeszédet szeretnénk kezdeményezni annak érdekében, hogy azok a felnőttek, akik a dohányzás folytatása mellett döntenek, ténylegesen élni tudjanak a döntés szabadságával " - hangsúlyozta Gizelle Baker, a PMI Science tudományos programigazgatója a vállalat füstmentes kutatásait bemutató sajtótájékoztatóján. Annak bizonyítása érdekében, hogy a füstmentes termékeire való átállás valóban csökkentse a betegségek kialakulásának kockázatát, a PMI Science szigorú értékelési programnak veti alá termékeit.

A cég rövid távú célja az, hogy 2025-ig három dohányzó fogyasztójából legalább egy, összesen 40 millió férfi és nő váltson át hagyományos cigarettáról füstmentes termékekre, hosszú távon pedig teljesen felhagynának a cigaretta értékesítésével - írta cikkében a hvg.hu.