A Sao Pauló-i állami bíróság 19 millió dolláros (8,2 milliárd forintos) bírsággal sújtotta az Apple-t, amiért töltő nélkül adja el az iPhone-okat a vásárlóknak – írja a Reuters.

Az amerikai vállalat környezetvédelmi okokkal indokolta döntését, hangsúlyozva, a vevők többségének már van töltője, amelyet a korábbi készülékéhez használt. Az első iPhone-jukat vásárlóknak pedig felkínálták azt a lehetőséget, hogy külön vegyenek töltőt a telefonjuk mellé.

A brazil hatóságokat azonban nem győzte meg az Apple magyarázata. "Nyilvánvaló, hogy a zöld kezdeményezés keretében a vádlott egy újabb töltővásárlási kötelezettséggel sújtja a vásárlót, miközben azt korábban a készülék tartozéka volt" – olvasható a határozatban.

Brazil sajtóinformációk szerint a bírság mellett az Apple-t arra is kötelezik, hogy ismét töltővel együtt árulja az iPhone-okat, valamint azoknak is biztosítson egy-egy töltőt, akik 2020. október 13-a után vettek készüléket a latin-amerikai országban.

Szeptemberben az amerikai cégre egyébként már 2,34 millió dolláros (egymilliárd forintos) bírságot vetett ki a brazil igazságügyi minisztérium, azzal indokolva a döntést, hogy az Apple nem teljes terméket árul. Ahogy abban az esetben, úgy most is fellebbezésre készül a vállalat.