Az Apple pénteken olyan üzenetet küldött a dolgozóknak, amelyben jelezték, hogy az alkalmazottak nyíltan megvitathatják a bérezésüket, nyilatkozhatnak a munkaidőről és a munkakörülményekről. "Arra bátorítunk minden munkavállalót, akinek aggályai vannak, hogy a számára legkényelmesebb módon, belső vagy külső fórumokon felvesse ezeket a problémákat" - áll a bejegyzésben a Reuters szerint.

A vezetői felhívásra azután került sor, hogy egyes alkalmazottak már évek óta sürgetik az Apple-t, tegyen többet annak érdekében, hogy a vállalaton belül ne legyenek igazságtalan bérkülönbségek. Bár a techcég etikai kódexe eddig sem korlátozta a dolgozókat, hogy a bérekről, munkaidőről és munkakörülményekről beszéljenek, de igazán nem is támogatta a társaság, hogy ezzel a jogukkal éljenek a munkatársaik. 

Janneke Parrish, az Apple korábbi programvezetője például többször felszólalt ezekben a kérdésekben, valamint munkahelyi mozgalmat is indított a témák megvitatására, ami szerepet játszott abban, hogy elbocsátották a cégtől. Az érintett azt mondta, bízik abban, hogy az Apple üzenete megkönnyíti mások számára az utat.

Az első lépés az, hogy az emberek tisztában legyenek a jogaikkal

- mondta Parrish.

A hét elején egy másik prominens aktivista, Cher Scarlett, az Apple egyik szoftverfejlesztője a Twitteren azt írta, hogy elhagyja a vállalatot. Scarlett feljelentést tett az amerikai munkaügyi hivatalnál (National Labor Relations Boardnál), azt állítva, hogy a techcég leállította a bérezésről szóló megbeszéléseket a munkavállalók között. Ügyvédje, Aleksandr Felstiner azt mondta, hogy az ügyet rendezték, és a feljelentést visszavonják.

Scarlett és Parrish együtt dolgoztak a "#AppleToo" csoportban, amelyen keresztül jelenlegi és volt alkalmazottak osztották meg történetüket az általuk zaklatásnak és diszkriminációnak tartott esetekről.

Az Apple ismert titkolózó kultúrájáról, amelynek célja, hogy az új termékek részleteit titokban tartsa. Azonban az alkalmazottak a munkaügyi kérdések megvitatásától nem tiltják el, a dolgozók néha nincsenek tisztában azzal, hogy joguk van beszélni olyan témákról, mint a fizetésük és a munkakörülményeik.