A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke

Biztosan veszélyeztetjük az autógyárak üzemelését, ugyanis a cégünket teljesen tönkretette az ár - mondta Petr Papánek, a Grupo Antolin Bohemia igazgatója. A Mladá Fronta Dnes online verziójának nyilatkozó vállalatvezető szerint a Skodának, a Volkswagennek, a BMW-nek és az Audinak szállítanak alkatrészeket.

A Mladá Boleslav-i autógyártó hétfőn reggel válságstábot hívott össze, bár a nap folyamán még zökkenőmentes volt a termelés. Jaroslav Povsík, a cég szakszervezeti vezetője szerint az a veszély fenyeget, hogy péntektől leáll a munka. A másik chrastavai autóalkatrész-gyártó, a Benteler ugyan nem került víz alá, viszont a gyárhoz vezető utak járhatatlanok, ezért hétfőn az alkalmazottak több mint egyharmada nem vette fel a munkát. A libereci Denso autóklíma-gyártó is fennakadásokkal küzd, mivel munkatársainak jelentős része az árvíz sújtotta területekről jár be.


A cseh földművelési minisztérium hétfői gyorsbecslése szerint csak az észak-csehországi régióban összesen 50 millió korona (570 millió forint) kár keletkezett. A cseh kormány a Hospodárske Noviny cseh gazdasági napilap online verziója szerint fontolóra vette egy rendkívüli adó kivetését az árvízi helyreállítás finanszírozására. További lehetőség, hogy 100 koronával csökkentik az adóalapból leszámítható, összesen 2070 koronás adókedvezményeket.