Az AstraZeneca Covid-19 vakcinája kis mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a vállalat teljes bevétele 47 százalékkal 9,74 milliárd dollárra ugrott a szeptemberrel zárult három hónapban. A társaság eredetileg nem akart profitot termelni a vakcinákon, de az új megrendeléseknek köszönhetően "szerény nyereségesség" felé mozdult el ez az üzletág. A gyógyszergyártó pénteken 1,05 milliárd dolláros vakcinaeladást jelentett a harmadik negyedévből - számolt be a Reuters.

A háromhónapos időszakban az alapvető nyereség 1,08 dollár lett részvényenként. Az elemzők átlagosan 1,28 dolláros részvényenkénti nyereséget vártak 9,4 milliárd dolláros forgalom mellett a Refinitiv IBES adatai szerint.

A ritka betegségekre specializálódott Alexion július 21-től történő felvétele - a közel egy évvel ezelőtt megkötött 39 milliárd dolláros megállapodásnak köszönhetően - szintén növelte az eladásokat.

A vállalat néhány, a rák, a ritka betegségek és a szívbetegségek kezelésére szolgáló alapvető gyógyszere csalódást okozott. A Tagrisso tüdőrák elleni készítmény eladásaiból a vártnál alacsonyabb bevételnövekedés származott, mivel a kínai piacon csökkenteni kellett az áraikat.

A Symbicort nevű, bevált asztma elleni gyógyszer azonban erős teljesítményt ért el a feltörekvő piacokon, az eladások összességében 13 százalékkal, 676 millió dollárra nőttek a negyedévben. A legkelendőbb Tagrisso bevételei 8 százalékkal, 1,25 milliárd dollárra emelkedtek.

Az AstraZeneca szerint a negyedik negyedévben az oltóanyagból származó korlátozott nyereség ellensúlyozni fogja a Covid-19 megelőzésére és kezelésére szolgáló antitest-koktéljával kapcsolatos költségeket, mivel ragaszkodott az évre vonatkozó általános előrejelzéséhez.

A rivális Pfizer ebben a hónapban a Covid-19 vakcinából származó 2021-es és 2022-es árbevételét összesen legalább 65 milliárd dollárra prognosztizálta, felülmúlva a becsléseket. A Moderna azonban a gyártási problémákra hivatkozva 5 milliárd dollárral csökkentette az oltás 2021-es értékesítési előrejelzését, ettől még jelentős profitot termeltek.