A brit AstraZeneca decemberben állapodott meg arról, hogy eddigi legnagyobb üzletében 39 milliárd dollárért megvásárolja az Alexion Pharmaceuticals amerikai gyógyszergyártót, és ezzel diverzifikálja gyorsan növekvő rákellenes üzletágát, valamint a ritka betegségek kezelésére és immunerősítő gyógyszerek felé fordul. A vállalat akkor közölte, hogy az Alexion részvényesei 60 dollár készpénzt és részvényenként mintegy 115 dollár értékű részvényt kapnak - vagy az AstraZeneca brit tőzsdén forgalmazott törzsrészvényeiben, vagy dollárban denominált amerikai letéti részvényekben.

A Versenypiaci és Piaci Hatóság hétfőn közölte a Reuters szerint, hogy versenyjogi eljárást indít annak kiderítésére, hogy nem csökkenti az akvizíció a piaci versenyt. A szervezet jelezte, hogy az ügyletre vonatkozó észrevételeket vár minden érdekelt féltől. A hatóság június 3-ig adott határidőt az érdekelteknek, hogy jelezzék észrevételeiket.

A gyógyszergyártót az elmúlt időszakban az Európai Unió gyanúsította meg azzal, hogy azért nem teljesíti vakcinaszállítási szerződéseit, mert más országok felé tett vállalásait teljesíti előbb. A cég ezt visszautasította és gyártási nehézségekre panaszkodott, azonba az EU így is bírósághoz fordult.