"A megbízható, nagy teljesítményű energiaellátó rendszer biztosítása a Holdon létfontosságú következő lépés az emberes űrkutatásban, és ennek megvalósítása karnyújtásnyira van tőlünk" - mondta Sebastian Corbisiero, a Fission Surface Power Project vezetője a küldetés kapcsán.

Ha sikerül tartós emberi jelenlétet biztosítani a Holdon, a következő cél a Mars lenne. A NASA szerint a fúziós felszíni energiaellátás a Holdon vagy a Marson uralkodó környezeti körülményektől függetlenül tartósan és bőségesen tudna energiát biztosítani a különböző küldetésekhez - írja a Phys.org.

"Arra számítok, hogy a maghasadásos felszíni energiaellátó rendszerek nagyban elősegítik a Holdra és a Marsra tervezett energiaellátó rendszerekkel kapcsolatos terveinket, és még a földi felhasználás terén is ösztönzik az innovációt" - mondta Jim Reuter, a NASA Űrtechnológiai Misszió Igazgatóságának helyettes adminisztrátora egy nyilatkozatban.

A reaktort a Földön építenék meg, majd a Holdra küldenék a tervek szerint. A pályázati kritériumok szerint az atomenergiás energiarendszer leírásának tartalmaznia kell egy uránnal működő reaktormagot, egy rendszert a nukleáris energia hasznosítható energiává alakítására, egy hőkezelő rendszert a reaktor hűtésére, valamint egy olyan elosztórendszert, amely 10 évig nem kevesebb mint 40 kilowatt folyamatos elektromos áramellátásra képes a holdi környezetben.

További követelmények közé tartozik, hogy a reaktor emberi segítség nélkül képes legyen ki- és bekapcsolni magát, hogy a holdi leszállóegység fedélzetéről is működőképes legyen, valamint hogy egy másik holdi helyszínre könnyen átszállítható legyen.

Ezenkívül a Földről a Holdra történő indításkor egy 4 méter átmérőjű hengerben kell elférnie, amely 6 méter hosszú. A súlya nem haladhatja meg a 6000 kilogrammot.

A pályázatokat február 19-ig kell benyújtani.

A NASA magáncégekkel együtt már egy új űrállomás építésén is dolgozik, amelynek szintén szerepe lehet az új emberes űrkutatási projektekben.